Jüri Vaidla: Eesti kodanike olukorrast okupeeritud Petserimaal

, Seto Kongressi vanematekogu endine liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Olen sündinud Petserimaal Järvesuu vallas Lõpolje külas ja unistanud kogu aeg, et Petserimaa tuleks kunagi tagasi Eesti haldusalasse, sest nii oleks olnud loomulik ja õiglane. Sellepärast pöördusin juba 1988. aastal kirjaliku avalduse ja pika seletuskirjaga Arnold Rüütli poole ja palusin astuda samme Petseri maakonna tagasivõtmiseks Eesti riigi haldusalasse. Arnold Rüütel oli siis ülemnõukogu presiidiumi esimees.

Arnold Rüütli ja Boriss Jeltsini kokkulepped, kus piir oleks jooksnud enam-vähem Tartu rahulepingu piiri mööda, meile, petserimaalastele, sobisid. Ootasime kõik selle lõpuleviimist, aga Mart Laar peaministrina seda joont ei jätkanud. Olen Arnold Rüütliga rääkinud ja temagi ei tea, miks Mart Laar keeldus. Kes Laari takistas, kui tipptasemel oli juba kokku lepitud ja Eestile kõigiti loogiline ning sobiv piirivariant ära räägitud?

Meile, petserimaalastele, oli see väga tähtis, sest seal olid meie sünnikodud, emad-isad ja teised sugulased, keda oli vaja aidata. Samuti kodukirikud ja sugulaste kalmud, mida kristlastena on vaja regulaarselt külastada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles