Pärnus toimub Martensi rahvusvahelise õiguse suveülikool

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli Pärnu kolledž.
Tartu ülikooli Pärnu kolledž. Foto: Tartu ülikooli Pärnu kolledž

Järgmisel nädalal toimub Tartu ülikooli Pärnu kolledžis teine Martensi rahvusvahelise õiguse suveülikool, mis keskendub võrdlevale rahvusvahelisele õigusele ehk küsimusele, kuidas tõlgendatakse ja rakendatakse rahvusvahelist õigust ning inimõigusi Venemaal ja Läänes.

Martensi suveülikool on saanud nime Eestist pärit kuulsa rahvusvahelise õiguse teadlase, Peterburi ülikooli professori Friedrich Martensi järgi, kelle sünnilinnaks Pärnu oli.

„On väga tänuväärne, et CEURUSe toel saame tuua Eestisse lisateadmisi ja säravaid lektoreid rahvusvahelise õiguse ja inimõiguste alalt. Martensi suveülikooli näol on tegemist hea näitega Tartu ülikooli paindliku regionaalpoliitika kohta,“ selgitas kursuse direktor professor Lauri Mälksoo.

„Suvekursuse toimumine just Pärnus on meie ülikooli omamoodi tänuavaldus Pärnu linnale. Tegutses ju 17. sajandi lõpus Academia Gustavo-Carolina just Pärnus ning Georg von Rauchi uurimistest tuleb välja, et Tartu ülikooli Pärnu perioodist on pärit mitmed põnevad loomuõiguslikud traktaadid, mis käsitlesid tänapäeva mõistes rahvusvahelist õigust,“ sõnas Mälksoo. „Ehk saab see suvekursus uue põlvkonna Martensite kasvulavaks,“ avaldas ta lootust.

Tänavu võtab Martensi suveülikoolist osa üle 30 tudengi Eestist ja Euroopa teistest riikidest. Õppejõududena astuvad üles Londoni ülikooli professor ja advokaat Bill Bowring, kes on spetsialiseerunud Venemaaga seotud kaasustele Euroopa inimõiguste kohtus; professor Eduard Ivanov Moskva kõrgemast majanduskoolist; Angelika Nussberger, Saksamaalt valitud kohtunik Euroopa inimõiguste kohtus ja Venemaa õiguse ekspert; dr Christoph Schewe Läti ülikoolist ja dr René Värk Tartu ülikoolist. Kursuse direktor on Tartu ülikooli rahvusvahelise õiguse professor Lauri Mälksoo, kes peab aastaloengu Friedrich Martensi (1845-1909) tähtsusest rahvusvahelise õiguse jaoks.

Suvekursuse osalejatele korraldab Pärnu linn 29. juulil piduliku vastuvõtu.

Martensi rahvusvahelise õiguse suveülikool toimub teist korda Tartu ülikooli interdistsiplinaarse keskuse CEURUS (Centre for EU-Russia Studies) eestvedamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles