Pärnumaa teabeliin tegi avaringi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Pärnumaa teabeliin” teeb targemaks ja toob-viib tasuta maakonnakeskusesse igal laupäeval kindlas suunas inimesi, interaktiivne koolitus ratastel on mõeldud ka maainimeste ühistarnspordiprobleemi leevendamiseks.
“Pärnumaa teabeliin” teeb targemaks ja toob-viib tasuta maakonnakeskusesse igal laupäeval kindlas suunas inimesi, interaktiivne koolitus ratastel on mõeldud ka maainimeste ühistarnspordiprobleemi leevendamiseks. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

SA Pärnu Vabahariduskeskus projekti “Pärnumaa teabeliinid” avasõidule koolitaja-reisisaatja saatel julges tulla oodatust vähem targaks saada tahtvaid reisijaid, neist pikima sõidu tegi Paatsalu mees, kes turult ostetud taimedega rõõmsalt pärastlõunal koju tagasi sai.


Kodanike koolitusvajadust silmas pidades ja lisavõimalusena kohaliku ühistranspordprobleemi leevendamiseks algatatud ning Kodanikuühiskonna Sihtkapitali toetusega teoks saanud “Pärnumaa teabeliinide” projekti avaring viis läbi Pootsi, Seliste, Tõstamaa, Saulepi, Varbla ja Paatsalu maakonna loodepoolseima kohani, Murise külani, ja tuli otseteed läbi Lääne maakonna põigates Pärnu tagasi.



Sõit algas Mati Põldre Pärnumaast tehtud filmi vaatamisega ning jätkus vabatahtliku koolitaja-reisisaatja räägitud riigi ja kodanike õiguste, kohustuste, demokraatia ja osalusdemokraatia ning valmiskorra selgitamisega. Jutusse tehtud kõrvalpõigete ajal vastas koolitaja-reisisaatja küsimustele ja tutvustas tee äärde jäävaid ajaloolis-kultuurilisi vaatamisväärsusi.



Kodanikeühenduste omavahelisele aktiivsele suhtlemisele suunatud projekti avareisil sõitsid MTÜ Pärnu Zonta Klubi liikmed tutvuma Avanina (ka Aavena) säärega ja kohtuma Muriste küla elanikega. Harrastusornitoloogid Heini Kuusekänd ja Anne Lehtla rääkisid vabatahtlikust tööst lindude rõngastamisel, tutvustasid sääre ajalugu, mis ulatub Tsaari-Venemaa aega, kui seal paiknes piirikordon ja valvati riigipiiri. Tollest ajast on säilinud kiviehitisena võlvitud toidukelder, teistest hoonetest aga rohtunud müürid.



Muriste küla rahvaga arutasid Zonta klubi liimed maaelu, külavanema ja seltsielu üle. Nad nautisid püstkoja ehk kohalike keeles Vassakoja leelõuka ääres vihmapidavat katusealust ja turgutasid ennast külaelu hinge Ants Ruhno keedetud teega.



“Pärnumaa teabeliin” jätkab sõitu laupäeviti, järgmine suund on Sinine Meremaa ehk ring, millesse 20. juunil jäävad Lõpe, Oidrema, Tarva, Mihkli, Koonga, Vee küla teerist, Vahenurme, Pärnu-Jaagupi, Kaelase, Salu, Enge, Uduvere (www.vabahariduskeskus.ee).



“Loomulikult ei saa üks ühekordne projekt lahendada kõiki maaelu probleeme, aga projekti käigus saadud kogemused võimaldavad nii avalikul sektoril kui partneritel kolmandast sektorist ja ettevõtjate poolelt midagi teha ehk uutmoodi, et elu maal lihtsam oleks,” ütles Pärnu maavalitsuse arengutalituse juhataja Urmas Kase, kes avaringi kaasa tegi ja Muristes külainimestega vestlusringi jäi.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles