Sinivetikad võivad puhtaid randu ootamatult rünnata

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veeproovid, mis tänavu randadest võetud, on olnud rõõmustavalt puhtad.
Veeproovid, mis tänavu randadest võetud, on olnud rõõmustavalt puhtad. Foto: Henn Soodla

Kuigi ametlikke hoiatavaid teateid suvisest sinivetikate ohust suplusvetes veel ei ole, teatas merebioloog Jüri Tenson, et tema eilsel paadimatkal Munalaiust Kihnu ulpis merepinnal massiliselt sinivetikaid.

“Kihnu all, Manilaiu ja Kihnu vahel oli meri roheline, sinivetikaid paksult täis,” kirjeldas Tenson eile pärastlõunal nähtut ja lubas õhtul veeproove võtma minna, et vetikaid liigiti määrata. “Suvi on sealmaal, kus sinivetikad mere õitsema panevad, sel aastal nad lasidki ennast kauem oodata kui tavaliselt.”

Ligikaudu pool sinivetikatest on õitsemise aegu mürgised, kutsuvad nendega küllastunud vees olnud inimestel esile nahalööbeid, silmade paistetust, halvemal juhul mürgistusnähtusid kuni tasakaaluhäireteni. Rohkelt sinivetikamürgist vett joonud kariloomad on sellesse surnud. Inimesed õnneks enamasti looduslikku vett ei joo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles