Spordirahvas õnnitles Ando Palginõmme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ando Palginõmm ja Gerd Kanter.
Ando Palginõmm ja Gerd Kanter. Foto: Ants Liigus

Eile keskpäeval tänasid nii Pärnu kui Eesti spordijuhid, sõbrad-tuttavad, endised õpilased ja tänased kolleegid 70. sünnipäeva tähistanud treener Ando Palginõmme tehtud töö eest.


"Ando lükkas minu unistuste vankri teele, kui aitas esimesi kettaheitetehnika nippe õppida," ütles olümpiavõitja Gerd Kanter pidulikul vastuvõtul Sõpruse villas. "Neid, keda juubilar on aidanud Eesti spordi kaardile, võib lugeda sadades ja ma väga loodan, et see nimekiri läheb veel pikemaks."



Kanteri tiim viib juubilari MMile


Kui koosviibijate aplaus oli vaibunud, teatas Kanter, et tema tiim on otsustanud kinkida juubilarile võimaluse vaadata Berliinis kergejõustiku maailmameistrivõistlusi.



"Tean, et sa ei ole täiskasvanute MMil varem käinud ja nüüd tahame, et tuleksid nii naiste odaviset kui meeste kettaheidet vaatama," lisas teeneka treeneri Palginõmme kõige kaugemale jõudnud õpilane.



Pärnu spordikooli direktor Tiit Aasma märkis oma sõnavõtus, et Ando Palginõmme edu pant on kompromissitu armastus spordi ja oma õpilaste vastu.



"Niisama kompromissitult on ta võidelnud kergejõustiklaste sportimisvõimaluste pideva parendamise eest," ütles Aasma. "Tänu tema järeleandmatule võitlusele pääsesid meie linna kergejõustiklased lõpuks kõledast paadikuurist kaasaegsesse halli.



Ando ei jäta kunagi treeninguid ära ja kui vaja on, võtab laupäeviti ning pühapäeviti õpilase ette, et temaga individuaalselt tööd teha."



Ühel pulgal Alaveri ja Šmiguniga


Eesti kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi rõhutas, et juubilariga on alati mõnus koostööd teha. "Kui me võistlustel kokku saame, on tal alati asjalikke ja tihtipeale ka kriitilisi ettepanekuid, mis aitavad tänavu 100aastaseks saavat Eesti kergejõustikku edasi areneda," ütles Teigamägi. "Mul on väga hea meel, et meil on Ando-taolisi inimesi, keda autasustatakse Eesti olümpiakomitee hõbedase teeneteplaadiga. See autasu on antakse sellise tasemega treeneritele nagu on Ando Palginõmm, Mati Alaver ja Anatoli Šmigun."



Juubilari endiste õpilaste nimel sõna võtnud Andres Laanemets märkis, et peale professionaalse treeneri ja võimeka organisaatori on Palginõmmel veel üks hea omadus, millest väga palju ei räägita.



"Hea treener ei ole pelgalt tipptulemuste sepistaja, vaid ka noore inimese kasvataja, suunaja ja eeskuju," kõneles Laanemets. "Andot võib liialdamata nimetada oma õpilaste teiseks isaks, kellel on püsiv ja autoriteetne suhe oma lapsega. Tänu sellele, et meil oli õnn sattuda tema käe alla, jäi meil hulk pahandusi tegemata. Paljud temalt saadud väärtushinnangud on meile edasiseks eluks kaasa tulnud."



Veerandsada aastat tagasi Palginõmme käe all sportlasteks saanud õpilased kinkisid treenerile mahuka pildialbumi ja suure grillahju, mille lubasid õigel ajal Palginõmme maakodusse toimetada.



Linnapea Mart Viisitamm autasustas juubilari haridus- ja teadusministri aukirjaga ning soovis talle palju jõudu ja energiat järgmisteks aastateks.



Juubilar tänab oma õpilasi


Kui kõik õnnitlejad olid oma kingitused ja lilled päevakangelasele üle andnud, tänas juubilar kohalolijaid.



"Olen ääretult liigutatud, et Eesti olümpiakomitee, kergejõustikuliit, linnavalitsus ja kolleegid on minu tööd nii kõrgelt hinnanud," ütles Palginõmm. "Kõige rohkem tahan aga tänada oma õpilasi, sest tänu teile olen ma see, kes ma olen. Mul on elus vedanud andekate õpilastega, ilma teieta oleksin vaid üks tundmatu kuju."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles