Karukäpa talu ühendab mustasõstrakasvatajad

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauga valla Karukäpa talu perenaine Reet Karukäpp on katsetanud 34 mustasõstrasorti ja praegu kasvab talus 19 sorti.
Sauga valla Karukäpa talu perenaine Reet Karukäpp on katsetanud 34 mustasõstrasorti ja praegu kasvab talus 19 sorti. Foto: Ants Liigus

Must sõstar on Eesti kliimas kasvavatest marjadest inimese tervisele üks kasulikumaid ja selle kasvatamine tundub ülilihtne, ometi on naturaalsed mustasõstratooted meie poelettidel haruldased.


Sammukese selle vea parandamise teel astub Sauga vallas Karukäpa talus kolmel hektaril neid väärtuslikke marju kasvatav Reet Karukäpp. Nimelt otsib naine ühendust ümbruskonnas kas väiksemas või suuremas mahus musta sõstart kasvatavate inimestega, et üheskoos õppereis korraldada ja saagi turustamise võimalused välja võidelda.



Must sõstar on vanaema aia tavaline põõsas, kuid igal pool ei anna see head saaki. Karukäpp rääkis, et tema on kümne aasta jooksul katsetanud 34 sorti ja neist välja valinud just oma talukoha mullastikule sobivad, mis kõik ei kuulu sugugi Eesti soovitusnimekirja.



"Põhiliselt sobivad siia Vene ja Valgevene sordid, eriti kiidan "Belorusskaja sladkajat" ja "Lentjaid", need on haigustele tugevamad," mainis Karukäpp.



Samal ajal ei pruugi need sordid mujal Pärnumaal hästi kasvada. Eesti sortide kohta ütles mustasõstrakasvataja, et need on maitsvate marjadega, aga pole väga saagikad.



"Tegelikult pole musta sõstart kasvatada keeruline, raske on saada eliitmarja," sõnas Karukäpp. "Kui mari on väga kvaliteetne, annab seda hea hinnaga müüa. Mina müüsin mullu Tallinna turul musti sõstraid 25 krooni kilost."



Paraku valmistab sõstarde turustamine tõelist peavalu, kuna marjad on korjamisvalmid paari nädala vältel, kui ühtaegu tuleb nii korjata, müüa kui mahla teha.



Karukäpal kasvavad marjapõõsad kolmel hektaril: 7000 põõsast ridades, mis kokku looklevad kümnel kilomeetril. Iga põõsa tühjakskorjamise peale läheb inimesel vähemalt veerand tundi, mis kahe-kolme nädalaga teeb 1750 tundi tööd. Põllul peaks iga päev olema kümmekond head noppijat, kes vajavad juhendamist, kirjeldas Karukäpp.



"Pärnu turul mustale sõstrale ostjaid ei jätku, aga kaugemale minna igaüks ei jõua," tähendas Karukäpp. "Pole aega otsida, kust paremat hinda saab, annad aga saagi käest ära. Peaasi, et lahti saad."



Nii tahakski Karukäpp ühendada mustasõstrakasvatajad, et üheskoos saaki turustama hakata. "Tahaks juba sel suvel teha ühe koolitussõidu, et valida sordid, mida kasvatada, agrotehnika ja ühesugused karbid, milles marju turustada, ja üritada siis müügikohad leida," kirjeldas ta oma plaane.



Huvilised võivad helistada numbril 529 9931 või meilida reetkarukapp@hot.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles