Audru kohafarmi rajajat varjutab kirju minevik

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Audru kohafarmi makett.
Audru kohafarmi makett. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Seitsme miljardi kroonist Audru kalafarmi projekti vedava taanlase Thorben Gronkjaer Nielseni (45) minevik on kirev kui krimka,

kirjutab Äripäev

.


Suuremahulise pettuse eest kandis Nielsen karistust 1990ndate algupoolel Taanis, vahepeal näitas enda elukohana Brasiiliat ja möödunud aasta sügisel sattus kümmekond aastat Eestis äri teinud mees pistisekahtluse tõttu kaitsepolitsei uurimise alla.

Vanadest ajaleheartiklitest saab lugeda, et 1992. aasta oktoobris mõisteti Nielsenile nelja-aastane vanglakaristus rea majanduskuritegude eest kalandusfirmas Paul Agnar Hanstholm A/S, kus Nielsen oli tegevdirektor. Teda süüdistati kokku ligi 30 miljoni Taani krooni suuruses pettuses.

Peale selle omastas Nielsen ettevõtte vara 5,6 miljoni Taani krooni ulatuses.

1993. aasta juunis põgenes Nielsen vanglast saadud puhkuse ajal. Taani politsei otsis teda seepeale Interpoli abil taga. Pärast ligi aastat jooksus olemist tabati ta 1994. aastal valepassiga Müncheni lennuväljal. Saksamaal oli ta juba selle ajaga uuesti kalandusärisse sukeldunud ja mitu firmat asutanud.

Varasema karistuse kõrval ähvardas teda lisatrahv selle eest, et ta oli vanglatöötajat noaga ähvardanud. Rahvasuus anti talle hüüdnimi Thorben Tusenlapp, Tuhandekroonine Thorben.

Nielsen näib kartvat, et Äripäevas ilmunud loo avaldamine seab kalakasvanduse suurprojekti ohtu. Ta kinnitab ajalehele rohkem kui korra, et tema isiklikult pole Audru kalafarmi taga olev investor. Ja neid, kes on, ta ei avalda - kõiki vajalikke lube projektiga alustamiseks veel ei ole. Investorite avalikustamiseks puudub alus ka seetõttu, et sellekohased kokkulepped investoritega on sõlmimata.

Potentsiaalseid rahastajaid on aga käidud Eestis ametiisikutele tutvustamas. Näiteks Pärnu maavanem Toomas Kivimägi kinnitab kohtumist ühe rahastajaga. "Kohtumisel maavalitsuses esitleti tõepoolest ühte võimalikku suurinvestorit ja ma saan öelda vaid nii palju, et tegemist on endise Taani meediamagnaadiga, kes küll enam aktiivselt meediaäris ei osale," ütleb ta.

Väidetavalt on selle mehe nimi Karsten Ree, kes müüs mullu sügisel 2,1 miljardi Taani krooni (4,4 miljardi Eesti krooni) eest talle kuulunud Den Bla Avis (DBA) grupi eBayle. Varem Reele kuulunud DBA omab eBayga sarnaseid veebikeskkondi Taanis. Peale selle annab DBA kuulutustelehte välja paberkandjal.

Kui aga Nielsenilt küsida, kas Ree on üks kalafarmi investoritest praegugi, tuleb vastuseks kindlameelne "ei".

Thorben Gronkjaer Nielseni ärisidemeid lahti harutades jõuab Venemaa Murmanski linna kohalike poliitikute ja kalapüügikuningateni, keda seostatakse kahtlaste erastamistega.

Nielseni kalaäri on koondunud valdusfirma OÜ Kalmar Union of Scandinavia alla.

1397. aastal Rootsis Kalmari linnas Norra, Rootsi ja Taani kuningakodade vahel sõlmitud Skandinaavia liidu nime kandvasse kontserni kuuluvad kümmekonna töötajaga hulgimüügifirma OÜ Baltic Seafood Pärnu ning selle Venemaal asuv tütar Kola Resurs Ltd. Viimane on Murmanski kalasadama lõunakaidel tegutsev Taani-Vene ettevõte, endise nimega Kapitan.

Kalmar Union of Scandinavia ostis-müüs kala ja kalatooteid ning vahendas kalatöötlemismasinaid 2007. aastal 344 miljoni krooni eest. Sellelt teeniti kasumit 13,7 miljonit krooni, Venemaa tütre arvele jäi sellest vastavalt 146 miljonit ning 13,7 miljonit krooni.

Kalmar Union of Scandinavia omab 70protsendilist osalust Eesti osaühingus Murmansk Invest, mille kaudu viivad niidid samuti Venemaale Koola poolsaarel asuvasse samanimelisse, elanike arvult Tallinna-suurusesse linna.

Murmansk Investi väiksema poole omanikeks on osaühingu TMT Europe Invest kaudu Viktor Soroka ning Irakly Dzhandzhgava. Soroka on Murmanski linnas tuntud mees, kes ehitas sealset kalasadamat. Dzhandzhgavat teatakse kui Kola Resursi peadirektorit.

Nielseni firma Kalmar Union of Scandinavia andis 2007. aasta aruande kohaselt 161 miljonit krooni laenu Küprosel registreeritud firmale I.C.M. Fish Trading Ltd, mis omakorda oli aastatel 2006-2008 Murmanski firma Protein 10protsendiline omanik. Ülejäänud osalus oli Sergei Soroka naise Nadežda nimel.

Viktor Sorokal on Eestis veel osalus osaühingus Murmansk Realestate Invest, millel majandustegevust ei ole. Ettevõtte juhatuse liige on Marko Saareke, kes kuulub ka paari teise osaühingu juhatusse, mida kontrollivad Viktor Soroka ja/või Thorben Gronkjaer Nielsen.

Audrusse kalafarmi rajava AS Fjordfresh Holdingu aktsiad vahetasid aga selle aasta alguses omanikku, uus omanik on Norras Trondheimis asuv Transatlantic Partners AS, mille taga on firmade kaudu Terje Korsnes ja Richard Stien.

Stien on Norra kalandusettevõtte Nordic Group tegevjuht, Korsnes majandab sama ettevõtte tegevust Ameerika Ühendriikides. Korsnes on veel Norra aukonsul Ühendriikides Massachusettsi osariigis.

Audru kalafarmi projektist on räägitud Eesti meedias aastaid. Maikuu lõpul ütles Fjordfresh Holdingu juhatuse liige Alar Oppar Pärnu Postimehele, et juulis läheb ehituseks ning esimest toodangut saab juba sügisel. See ei tundu realistlik. Taani ühelt kalakasvatajalt saadud info järgi kasvab koha marjast müügikõlblikuks 13 kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles