Jooksumees Kristjan Puusild naudib Lõuna-Eesti loodust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läinud nädalal tegid maratonijooksja Pavel Loskutov (paremal) ja sõudekuulsus Jüri Jaanson (vasakul) kaasa jupi Kristjan Puusilla Elujooksust.
Läinud nädalal tegid maratonijooksja Pavel Loskutov (paremal) ja sõudekuulsus Jüri Jaanson (vasakul) kaasa jupi Kristjan Puusilla Elujooksust. Foto: Erakogu

Juuni esimesel päeval Pärnu rannast ümber Eesti jooksu alustanud Kristjan Puusild kohtus kolmandal nädalal põnevate inimestega ja turgutas end Metsamoori jõujoogiga.


Eile õhtul Setumaal Võmmorski külla jõudnud jooksumees kinnitas lehemehele, et seni läbitud 300 kilomeetrit ei ole tema jooksulusti vähendanud.



"Müstiliselt kaunis Lõuna-Eesti loodus ja kohtumised huvitavate inimestega on suurendanud eneseusku ja kindlust, et suudan augusti esimeseks pühapäevaks rõõmsalt kodulinnas finišeerida," ütles Puusild.



Tippsportlastega koos joosta on nauding


Kolmanda jooksunädala esimesel päeval juhtus palju märkimisväärset. Kõigepealt



liitus ümber Eesti jooksjaga kolm põlvkonda Lehiste talu mehi. Kui seltskonnal oli viiest kilomeetrist läbitud esimesed kaks, tervitas jooksjaid lippude, pasunate ja plakatitega naabertalu rahvas.



Vahvalt alanud päeva teine tipphetk oli Kristjanile kohtumine Pärnust külla sõitnud vanematega. "Isa ja ema kostitasid meie tiimi suure kastitäie maasikate, imeliselt maitsva kartulisalati ja muu suupoolisega," kiitis jooksumees. "Ja siis jõudsid kohale maratonijooksja Pavel Loskutov ning sõudekorüfee Jüri Jaanson perega."



Pärast reisiseltskonna eluoluga tutvumist ja jooksuraamatute sirvimist võeti ette õhtune jooks. Puusild kinnitab, et nautis kahe suurmehe seltsi veedetud aega täiega.



"Üle kõige hämmastas mind nende meeste entusiasm ja säde silmis," märkis Puusild. "Miks peaksid tipptegijad tulema kellegi ümber Eesti jooksjaga kaasa sörkima? Ometi nemad tulid ja mitte ainult ei jooksnud kaasa, vaid jagasid kogemusi ning rääkisid oma spordimehe karjäärist palju huvitavaid lugusid."



Paša viis Kristjani Lätit kaema


Jooks tippsportlastega andis Puusillale palju mõtlemisainet. "Kui me vahel hommikuti filmimees Martiniga jookseme, on minu pulss tema omast paarkümmend lööki madalam," rääkis Puusild. "Jaansoni ja Loskutoviga joostes oli minu olukord sarnane Martini omaga, sest 10 kilomeetrit pärast starti oli minu pulss kerkinud 150 peale, Jüril näitas 140 ja Pašal tublisti alla 120.



Vahefinišis Valgas jättis päevalimiidi sai täis jooksnud Jaanson kaaslastega hüvasti. Kodulinna jõudnud Loskutov võttis aiast kaasa hundikoera ja mehed läksid tutvuma linna tänavatega.



"Siis aga pakkus Paša mulle veel ühe tembu," muigas Puusild "Ületasime Eesti-Läti piiri ja tegime väikese ringi Valkas, et Elujooks oleks ka naabermaal ära käinud."



Valgast väljudes võtsid mehed suuna Võru poole ja Puusild tegi Loskutovile ettepaneku joosta mõnda aega maratoni tempos.



"Jooksime vaid 100 meetrit selles tempos - kilomeeter kolme minutiga - ja sellest mulle piisas, sest mu pulss tõusis kohe 170 lähedale," meenutas Puusild. "Kui olime läbinud 18 kilomeetrit, tegime peatuse, et kohtuda saatemasinaga. Ootasime jupp aega, Paša koer kustutas järvest janu, kuid meid ei tulnud keegi üles korjama."



Mehed otsustasid tuldud teed tagasi joosta ja kahe kilomeetri pärast kohtusid nad saatjate tiimiga.



"Olime jooksnud 20 kilomeetrit tunni ja 50 minutiga, aga et Paša oli hommikul koeraga 10 kilomeetrit teinud, jäi minu päevane kilometraaž Loskutovi koera omaga võrdseks," märkis Puusild. "Õppisin sel päeval mõlemalt suurmehelt palju tarka. Paša rääkis põnevaid lugusid erinevatest maratonidest, treeningutest ja paljust muust, Jüri viskas rohkem nalja ja lubas kuu aja pärast jälle jooksma tulla."



Metsamoor elab muinasjutumaal


Esimese tõsised tõusunukid ootasid ümber Eesti jooksjat ees Karula rahvusparki jõudes.



"Esimesed neli kilomeetrit olid päris rasked, kuid siis sain oma kolmanda käigu kenasti sisse ja voolu käima ning jooksmine muutus jälle nauditavaks," rääkis Puusild. "Distantsi lõpuosa oli aga fantastiline, kaunis maastik orgude, küngaste, järvesilmade ja metsadega pakkus palju positiivseid emotsioone, kuid finišis Metsamoori talus Veetka järve ääres nägin tõelist muinasjutumaad. Metsamoori värsketest kuusekasvudest tehtud jõujoogile ja võilillesiirupiga soojale leivale võib liialduseta panna hindeks megahää!"



Kristjan Puusilla jooksuga ümber Eesti saab põhjalikumalt tutvuda veebilehel elujooks.net

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles