Eesti 4H noored pidasid suvelaagrit

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
4H Pärnumaa noored olid Tootsis suvelaagris.
4H Pärnumaa noored olid Tootsis suvelaagris. Foto: Erakogu

Esmaspäeval, 12. augustil kogunesid Pärnumaa noored taas Tootsi, et pidada maha üks tore kolmepäevane suvelaager.

Laagri korraldasid noored ise. Kava oli kokku pandud ja läbi mõeldud nii, et tegevust ja põnevaid uusi teadmisi jaguks kõigile. Kohe, kui noored laagripaika jõudsid ja telgid üles olid saanud, ootas neid Vändra tarbijate ühistu magus kringliamps. Kõhud täis pugitud, suunduti hoolega sporti tegema. Esialgu oli küll plaanitud mängida sportmänge väljas, kuid kuna ilmataat oli otsustanud vihma alla kallata, tuli kolida sisse, spordisaali, mille eest tänud Tootsi vallavalitsusele.

Noored pidasid maha indiaca-turniiri, nautisid hiljem koolimaja taga vahu sees veejalgpalli mängimist ja tegid palju muud põnevat. Parimatele olid auhinnad Wendrelt , OÜ Interaltuselt ja Valgeranna seikluspargilt.

Märkamatult oli kätte jõudnud õhtu, mis tähendas, et algas loovülesanne. Noored jagunesid tiimidesse ja pidid lavastama ühe toreda näidendi. Kui näidendi jaoks mõtted kogutud, algas õhtuprogramm, milleks oli ETV „Eesti mängust“ inspireeritud 4H mäng. Oma teadmised pani proovile viis noort eri klubidest ja auhinnad neile oli välja pannud Tervise Paradiis.

Seejärel suunduti tööõpetuse klassi, kus meeskonnad meisterdasid makrofleksist tordi. Enne muidugi tutvuti põhjalikult ohutusnõuetega, et midagi halba ei juhtuks. Benu apteegilt olid kingituseks plaastrid, kuid õnneks polnud neid vaja. Tordid tulid välja ägedad.

Siis oli aeg minna õue, et saata oma suvised soovid koos taevalaternatega kõrgustesse. Ja nii jõudiski kätte aeg juba traditsiooniliseks diskoks. Enne seda jagati veel päevased auhinnad ja kõik osalejad said suu magusaks Premia antud jäätist maitstes.  Ja et tants ikka kestaks, kulus ära Saku Lätte vesi.

Teise päeva hommikul oli hea keha kinnitada Eesti Pagari saia- ja leivatoodetega. Esimene tegevus oli fotojaht. Noored jagunesid gruppidesse ja asusid kaardi järgi Tootsi pealt põnevaid kohti leidma, et siis seal teemakohane pilt teha. Pärast lõbusat fotojahti ootas laagris osalejaid retk endisesse briketivabrikusse, millest peaks juba järgmiseks kevadeks kujunema Eesti turbamuuseum.

Ringkäigule läksid noored klubi Kärmed Tootsikad juhendaja Ülo Raudsepaga. Ekskursiooni juhatas muuseumi projektijuht Priit Erm, kes viis noored isegi katusele, kust sai kauni ülevaate Tootsile. Käidud-nähtud, mindi tagasi laagripaika, kuna külla olid tulnud tõelised sõdurid Lääne kaitseringkonnast. Sõjamehed jutustasid karmidest kogemustest Afganistanis ja Iraagis. Pärast seda oli aga aeg natuke lõbutseda, sest algas bumperpallilahing, mille parimatele oli A.Le Coq välja pannud limonaadid ja Endla teater kinkekaardid. Kes võistelda ei tahtnud, võis aga lihtsalt bumperpalli selga proovida ja vaadata, mis tunne on.

Kui bumperpallilahingud said peetud, koolitas Pärnumaa piirkonnajuht Inga Raudsepp tegevliikmeid. Järgnes koolitusel õpitul põhinev viktoriin, kus kiireim vastaja sai auhinna Büroomark Plussilt.

Pärast teadmisteproovi kuulati reisimuljeid Pärnumaa piirkonna põnevast Berliini-Praha reisist suve algul. Nii oligi õhtu jälle käes ja väljas parajalt pime, mis tähendas, et oli sobiv aeg vaadata võimsat ilutulestikku, mille kinkis osalejatele RUF! Õhtu jätkus taaskord diskoga.

Viimaseks ööks kolis enamik noortest koolimajja, sest vihmasadu muutus päris tugevaks. Hommikul ärgates toodi koolimaja fuajeesse esimesel õhtul meisterdatud tordid ja tehti ilus kingitus Tootsi põhikoolile krepp-paberist tehtud lillede näol.

Siis tulid meile külla parkuurijad Del Ruca Crewst, kes esialgu rääkisid veidi parkuurimise ajaloost ja seejärel näitasid ette mõne ägeda triki. Soovijad said ka ise lihtsamad trikid selgeks õppida.

Käes oli aeg jälle lõunat sööma minna, mille eest tänud Evele, Tiiule, Margitile ja Innale. Mängiti veel viimased mängud ja laager hakkas lõppema. Lõpetamisel sai iga noor kaasa ühe määrdejuustukarbi firmalt Dessert. Kurb oli taaskord üksteisest lahkuda ja nii mõnigi noor ütles, et laager oleks võinud kauem kesta.

Suur tänu kõigile sponsoritele ja inimestele, kes meid aitasid! Loodetavasti kohtume kõigi tegevliikmete ja juhendajatega juba järgmisel 4H üritusel septembris. Ja ikka ootame oma ridadesse uusi sõpru!

Märksõnad

Tagasi üles