Murega tasub nõustaja uksele koputada

Kati Saara Murutar
, vabakutseline ajakirjanik, Saksamaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imre Rammul.
Imre Rammul. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Just enne jaani käis Pärnus MTÜ Eesti Abikeskused töörühm, kes siinses maakonnas juhib sotsiaalministeeriumi ja Euroopa Liidu toel toimivat pilootprogrammi "Töölesaamist toetavad hoolekandemeetmed 2007-2009".


Väljasõidu-ajurünnakut juhtinud MTÜ Eesti Abikeskused juht psühhiaater Imre Rammul ütles, et see projekt on mõeldud erivajadustega inimestele. Erivajadused aga pole uuemal ajal sugugi ainult tavamõistes puuded, rõhutas ta. Koondatud, abielulahutuse tragöödiast läbi tulnud, orvuks jäänud või kodunt välja tõstetud inimene on samuti erivajadustega.



"Šokis inimene on isegi abitum kui tavamõttes puudega isik. Piltlikult öeldes ei suuda šokis inimene endale tunnistada, et ta on lõksus, ta ei hakka isegi ringi vaatama, kas selles müüris ust leidub. Pärnumaa maakondlik teavitamis- ja nõustamiskeskus ongi loodud selleks, et näidata, kus on uks, ja õpetada sellele uksele koputama," selgitab Rammul.



Iga teade tõusvatest maksudest, tühjadest spaadest ja sulguvatest ettevõtetest tekitab Rammuli arvates juurde tasuta nõustamise projekti kliente. "Iga ärajäänud festival, kokkutõmmatud suveüritus tekitab Pärnusse ja Pärnumaale sadu tööinimesi, kellel nüüd pole enam eneseteostust ega teenistust. Nad on ehmunult kodus hädas. Nad häbenevad oma äkilist pidetuks jäämist," teab Rammul ja soovitab pöörduda nõustajate poole.



Pärnus Riia maantee 70 Pärnu erivajadustega inimeste rehabilitatsioonikeskuse ruumides asub Pärnumaa nõustamiskeskus, kus on tasuta kättesaadavad sotsiaal- ja juriidilised, võla- ja tööhõivenõustajad, aga ka psühhiaatriline-psühholoogiline ning sõltuvushaigete nõustaja.



Rammul selgitab, et mitte ainult puue, haigus ja füüsiline trauma pole see, mis seab kodaniku erivajadustega isikute lahtrisse. "Ka "kõrgelt kukkumisel" saadud hingeline trauma tekitab erivajadusi. Sotsiaalne šokk paneb tegutsemisvõime lahasesse, eksistentsiaalne krahh murrab seni näiliselt nii vankumatu toimetuleku kondid," ütleb ta.



Tohtri arvates on Pärnumaal mitu tuhat inimest, kellel on tekkinud tõsine hooldustarve. "Nende hulgas on ühiskonna vapete lastel peegeldumise tagajärg - õpiraskused ja käitumishäired. Neistki aitavad meie nõustajad peredel välja tulla," lubab Rammul.



Maakondlik nõustamiskeskus teeb koostööd muude asutustega, et nõustatud inimesed tööle rakenduksid või nende konkurentsivõime tööturul suureneks. Samal ajal pakub tugiteenuseid ettevõttest lahkuvatele või koondatavatele isikutele.



Täpsemalt saab nii nõustajate kui teenuste kohta lugeda internetist aadressil

www.sm.ee/noustamiskeskused

.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles