Juhtkiri: Läbikukkunud pseudoreform

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Reformierakonna tipp-poliitik, riigikogu liige Laine Randjärv kirjutas hiljutise Pärnu Postimehe veergudel võimupartei enneolematult suurest ja õigest sammust, vajaduspõhiste peretoetuste reformist. “Ise samuti lapsevanema ja vanaemana ei saa ma peretoetuste tõusu reformi hinnata kuidagi muudmoodi kui üheks viimaste aastate olulisemaks sotsiaalpoliitiliseks sammuks. Reformierakonna aasta tagasi pakutud mehhanism, kuidas peretoetusi suurendada, näitab mõtteviisi muutust.”

Opositsioonilise Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esindaja Heljo Pikhof oli Pärnu Postimehe veergudel mõni aeg varem arvanud täpselt vastupidi: “Valitsuskoalitsioonil olnuks ausam kutsuda nn reformi õige nimega, näiteks toimetulekutoetuse kosmeetiliseks järeleaitamiseks. Vaesuses elavatel ja vaesuspiiril olevatel peredel olnuks sedasi ehk vähem pettumust ja meelehärmi.” Nagu tänane Pärnu Postimees näidete varal tõestab, on õigus pigem Pikhofil ehk opositsioonil kui Randjärvel ehk võimuliidul.

Kui Pärnus võiks seda toetust saada 916 peret, siis maksti seda juulis välja vaid 48 perele. Võib-olla oleks seda väikest abiraha ehk “kosmeetilist järeleaitamist”, nagu Pikhof tabavalt ütles, soovinud välja võtta veel mõnigi pere, aga nendeni info lihtsalt ei jõudnud, ja kui see olekski juhtunud, jõudnuks neist paljud samale järeldusele, mis valdkonda kureerivad ametnikud omavalitsustes: süsteem on aetud liiga keeruliseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles