Jõõpre vanaemad keedavad õpilastele õunamoosi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Õunamahla kuumutamine purkidesse panemise eel on kunst, mida valdab kooli kokk Vally Lõugas.
Õunamahla kuumutamine purkidesse panemise eel on kunst, mida valdab kooli kokk Vally Lõugas. Foto: Urmas Luik

Jõõpre 102 õpilasega koolis olid eile talgud, õunarikkale suvele kohaselt oli hoogtöö peategelane õun, millest talvevarudeks valmistati mahla ja keedeti moosi.

Kooli õppeköögis koorisid ja tükeldasid kuus vanaema nobedalt õunu, kahe- ja üheliitrised säravpuhtad purgid ootasid nagu sõdurid ülesrivistatuna köögiriiulil täitmist. Köögis jälgis kokatädi katelt, milles oli kuumenemas 60 liitrit värskelt pressitud õunamahla. Ootele olid pandud kolme- ja neljaliitrised klaaspurgid, mille kohalikud oma varudest koolile tõid. Suure kotitäie plekk-kaasi purkidele pealekeeramiseks oli toonud kooli direktor Mati Sutt.

“Arutasime kooli kokkadega, kuidas etteantud summa piires toitlustada õpilasi maitsvalt, ja siis tekkiski mõte, et tänavu on ju hea õuna-aasta, teeme moosi,” rääkis Mati Sutt.

Märksõnad

Tagasi üles