Lihtsast ajaloost

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sugupuu. Foto on illustratiivne.
Sugupuu. Foto on illustratiivne. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Olen pikemat aega mõelnud, miks on genealoogia ehk sugupuu-uurimine nii-öelda tõsise ajalooteaduse hulgast välja arvatud. Kuna kõnealune eriala tegeleb meie ajaloo kõige elulähedasema ja inimlikuma osaga, siis jääb see mulle mõistetamatuks. Ajalugu pole ju ainult poliitiline ajalugu ja selle maailma vägevate teod. Ajalugu võib olla hoopis midagi lihtsamat, kuulsusetumat, argisemat.

Et genealoogia ja ajalooteaduse lahutamine on omajagu probleem, sellele viitavad ajaloolasedki. Vahel nimelt ilmneb, et neil on genealoogiline kodutöö tegemata.

Näiteks tehakse juttu, et ühe või teise meie sõjaeelse ühiskonnategelase elukäik ja sünniandmed on ebaselged, kuid seejuures ei vaadata kirikuraamatust, kuidas siis asi päriselt oli. On ju tubli ja tänuväärne rahvusarhiiv tänaseks kirikuraamatud ja muud allikad digitaliseerinud ning veebikeskkonna Saaga vahendusel kergesti kasutatavaks teinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles