Jaanikuul sadas mitme kuu normi jagu vihma

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihm.
Vihm. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Juuni esimesel poolel kimbutasid tüütult sagedased vihmahood, Pärnus tuli kahe ja Kihnus koguni kolme jaanikuu normi jagu sademeid.


Eesti meteoroloogia- ja hüdroloogiainstituudi (EMHI) andmeil mõõdeti läinud kuul Pärnus kokku 104,5 millimeetrit sademeid. Võrdluseks olgu öeldud, et aastate keskmisena on juuni sademenormiks mõõdetud siin 48 millimeetrit.



Veel rohkem tuli taevast vett aga Kihnus, kus mõõdeti 122,8 millimeetrit, norm on aga 42 millimeetrit. Kihnu oligi Ruhnu järel Eesti kõige sademerohkem koht läinud kuul. Kõige vähem sadas Viljandis – 135 millimeetrit.



Kui jaanipäeva järel saime pea kaks nädalat nautida sooja ja päikeseküllast suveilma, siis tänasest see mõnu lõpeb: taas kisub jahedaks ja vihmaseks. Laulu- ja tantsupeolinnas Tallinnas lubas eilne ilmaprognoos homseks koguni vaevu 14 soojakraadi ning vihmasabinaid. Vihmane ja alla 20 soojakraadiga tõotab ilm tulla vähemalt järgmise nädala lõpuni.



EMHI pikem ilmaprognoos pakub, et kokkuvõttes tuleb käesoleva kuu õhutemperatuur normilähedane, sademete hulk on samuti normilähedane või suurem.



Erilisi kuumalaineid sel kuul enam tulemas pole, kõige palavam oligi ilmselt kuu esimestel päevadel. Edasi hakkab domineerima madalrõhuvöönd. Sageli sajab vihma ja sooja on heinakuu kohta napilt. Kuu keskpaiku on kuivemaid perioode, lootust paremale ilmale on juuli viimasel dekaadil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles