Brasiilia hõng kontserdimajas, Ajavares Ammendes

, muusikakriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergio Krakowski (vasakult), Ele Raik ja Dainel Marques.
Sergio Krakowski (vasakult), Ele Raik ja Dainel Marques. Foto: Fotomontaaž

Pärnu džässilembene muusikahuviline oli möödunud neljapäeval taas valiku ees: kaks põnevat kontserti toimus miskipärast täpselt samal ajal. Ammende aia “Suvemuusika” kontserdisarjas võis kuulata noorte muusikute kollektiivi Ajavares, kes lühikesest elueast hoolimata on näidanud end juba mitmel arvestataval muusikafestivalil (“Jazzkaar”, “Tudengijazz”) ja keda kindlasti tasub kuulama minna.


Pärnu kontserdimaja kammersaalis kõlasid samal ajal brasiilia meloodiad. Eesti lauljatar Ele Raik ja Brasiiliast pärit muusikud Daniel Marques ning Sergio Krakowski pakkusid kuulata vokaal- ja instrumentaalpalu, kus maitsekalt olid kokku saanud džäss ja brasiilia rahvamuusika.



Kui tavaliselt mõjub kontserdimaja kammersaal intiimsete kontsertide puhul üsna kõledalt, siis sel korral lõid grupiti paigutatud lauad-toolid mõnusalt salongiliku õhustiku, jättes ühtlasi täissaali mulje, olgugi et kuulajaid oli vaid poolsada.



Alati võluv Ele Raik sobitus oma sametise häälega triosse imehästi, olles kohati liiga tagasihoidlikki ja lastes ansamblikaaslastel silma paista. Ele enda pillimängu oleks soovinud kuulata rohkemgi kui ainult ühes loos. Olgu öeldud, et üle kümne aastase lauljastaažiga Ele Raik on professionaalne oboe- ja inglissarvemängija rahvusooper Estonia sümfooniaorkestris.



Daniel Marques kitarril ja Sergio Krakowski pandeiro’l (brasiilia tamburiin) olid omaette vaatamisväärsused. Kui esimene neist oli tõsisem-süvenenum ja võlus publikut oma meisterliku kitarrimänguga, siis Krakovski pandeiro-käsitsus oli lausa müstiline.



Muusikat kinnisilmi kuulates tekkis tunne, nagu mängiks paar cajon’it (kõrisev kast, mille otsas istutakse ja mida mängitakse kahe käega). Praegusel juhul tegi aga üks mees ühe käega tamburiini mängides sama töö ära! Pole siis ime, et kiiremate lugude lõppedes võttis pillimehe näolt higi pühkima.



Vaimustunud kuulajad, kellest enamiku moodustasid küll soome keelt kõnelevad turistid, said tunniajase kontserdi lõppedes soovitud lisaloo ja võimaluse soetada endale kitarristi sooloplaat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles