Juhtkiri: Usaldus läinud? Tühja sellest!

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Äsjane Turu-Uuringute ASi küsitlus näitas, et erakondade usaldus valijate silmis kahaneb. Nii lubas küsitlusele vastanutest 20 protsenti riigikogu valimistel valida Keskerakonna, 15 protsenti Reformierakonna, 11 protsenti Isamaa ja Res Publica Liidu ning kümme protsenti eelistada sotsiaaldemokraate. Kuid 12 protsenti küsitletutest lubas anda hääle üksikkandidaatidele.


Jättes kõrvale küsimuse, miks kolm kuud enne kohalikke valimisi tahetakse teada eelistusi 2011. aasta riigikogu valimisteks, milleni jäänud ajal võib paljugi muutuda, saab siiski mingeid järeldusi teha.



Esiteks on üleriigiliselt välja kujunenud kaks selget poolust. Ühel pool Keskerakond, mis küll võidab, kuid jääb koalitsioonidest välja. Teisel pool Reformierakond, IRL ja sotsid. Selle kolmiku lagunemisele järgnes vähemuskoalitsiooni häälteotsingul roheliste määrimisega kaasnenud maksukoormuse märgatav tõus, millega avalikus arvamuses on rohelised taandatud marginaalseteks omakasupüüdjateks.



Pärnu Postimehe arvamus pole muutunud: Reformierakonna, IRLi ja sotside koalitsioon pidanuks jätkama. Sellegipoolest on sotsid võimuliidust lahkumisega võitnud, seda kinnitab kümneprotsendine toetus.



Mõistagi saab tosina protsendi küsitletute üksikkandidaadieelistuse panna Tarandi-efekti arvele. Kuid mitte täielikult.



Üpris tõenäoline, et sügisel annavad valijad kohtadel eelistuse valimisliitude protestinimekirjadele ja üksiküritajatele. See võimaldab omakorda erakondadel sogases vees prisket kala püüda, ebasoovitavaid koalitsioone juba eos lõhkudes. Ja niiviisi ise taas võimule tulla. Tühja sellest usaldusest!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles