Odavad prillid rikuvad väikelaste silmi

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tume klaas ilma UV-kaitseta on ohtlik, kuna silma loomulik kaitsefunktsioon ei hakka tööle.
Tume klaas ilma UV-kaitseta on ohtlik, kuna silma loomulik kaitsefunktsioon ei hakka tööle. Foto: Urmas Luik

Õrnemad silmad on kevad- ja suvepäikesega juba kõvasti vatti saanud ning kipitamisega lausa anuvad kaitse järele. Lihtsaim viis tundub olevat tänavakaupmehelt poolesaja krooni eest või veel soodsamalt päikeseprillid osta.


Aga kas nendega silmadele leevendust pakume? Uurisime seda Norman-Optika optometristi Marget Vatku käest.

Selgub, et odavad prillid teevad silmadele veel rohkem kahju kui ilma prillideta päikese käes olemine. Vatku selgitab, et tume klaas UV-kaitseta on ohtlik, kuna silma loomulik kaitsefunktsioon – kissitamine ja pupilli ahenemine ei hakka tööle ning seetõttu pääseb silma märksa enam UV-kiirgust kui päikeseprillideta olles.

Laste silmad vajavad aga rohkem kaitset kui täiskasvanu omad. “See kroon, mille te säästate laste prillidelt, võib hiljem järeltulija nägemist väga palju mõjutada,” rõhutas Vatku. “Et lapse pupillid on laiad ja silmaläätsed kristallselged, satub UV-kiirgus silma takistuseta. Silmaläätse ja võrkkesta kahjustused ei pruugi ilmneda kohe, vaid aastaid hiljem.”


Sinisilmad nõrgemad


Huvitava faktina võib märkida, et enim ohustatud on heledate silmadega lapsed. “Mingil juhul ärge ostke lapsele mängupäikeseprille!” hoiatas Vatku. “Nende tume klaas laseb pupillil veel laieneda ja ebakvaliteetsed prilliklaasid lasevad kahjuliku kiirguse otse silma.”

Inimorganismi kudedel on erinev vastupidavus UV-kiirguse suhtes, samuti võime taastuda. Kui naha pealmisel kihil on väga kõrge taastus- ja uuenemisvõime, siis silmakudedel on see kesine. Nii peabki päikeseprillide valikul olema prioriteet kaitse UV-kiirguse eest, kuna just see kiirgus on paljude silmaprobleemide ja -haiguste otsene või kaudne põhjustaja.

“Pideva ülemäärase UV-kiirguse silma sattumisel kahjustused kuhjuvad ja tagajärjeks võivad olla sarv- ja võrkkesta kahjustused, silmaläätse tuhmumine ja paljud muud silmahaigused,” selgitas Vatku. “Päikeseprilliklaasid peaksid blokkima 99-100 protsenti UVA- ja UVB-kiirtest.

Tänapäeval on UV-kate kõigi kvaliteetpäikeseprillide standardvarustuses.”


Klaasi värv


Müügilettidelt leiab musta ja halli kõrval rohelisi, kollaseid ja roosasid prilliklaase. Tasub teada, et värv polegi pelgalt moe- ega maitseküsimus. Näiteks hallid klaasid vähendavad eredust, kuid ei moonuta värve. Pruunid ja rohelised klaasid tõstavad kontrastsust, samal ajal moonutavad veidi värve.

“Tuleb leida paras toon, millega on kerge ja mugav vaadata,” soovitas Vatku. “Päikeseprillide ostmisel oleks ideaalne proovida neid päikese käes, mitte ainult ruumides. Hea päikeseprilliklaas ei pea olema väga tume, põhiline, et oleks UV-kaitsega ja kaitseks pimestamise eest.”

Üle poole suve on veel ees, kuid silmi täielikult kaitsvad prillid on paljudele kallid isegi nüüd, mil Pärnu optikapoodide akendel kirendavad üksteist ületrumpavate päikeseprillide sooduspakkumiste protsendinumbrid. Sel juhul võib kaaluda hoopis nokkmütsi või kübara ostu. Kui need aga riietusstiiliga kokku ei sobi, saab abi apteegist, kus pakkumisel hulk silmi päikesekiirguse suhtes tugevdavaid vitamiine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles