Ülo Ennuste: Majanduslangus võinuks olla veelgi räigem

, majandusmatemaatika professor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusmatemaatika professor Ülo Ennuste.
Majandusmatemaatika professor Ülo Ennuste. Foto: Pärnu Postimees

Majanduslangus võinuks kindlasti olla senisest veel räigem, kui enne 2009. aastat poleks tühistatud avansilise tulumaksu seadust. Eelnõu koostasid rahandusministeeriumi tippametnikud 2008. aasta alguses ja seda menetles riigikogu rahanduskomisjon Jürgen Ligi dirigendikepi all.



Kui 2008. aasta lõpus koostatud eelarveseadusesse oleks kohe vajalikud kärped kirjutatud (kehtinud poliitika jätkumise eeldusel), mida alles nüüd suure ja poliitilise viivitusega tehakse (eelarve tohutu kärpimine 2008. aasta lõpul oleks kõigile juba pool aastat varem ametlikult teatanud rahvusliku majanduse vabalangusest koos kaasneva majanduspotentsiaali ja hõive vähendamise ning kriisi pikendamisega).



Kui reserve oleks hakatud rakendama veel vähemal määral ja veel suurema viivitusega.



Kui mitu usaldusväärset rahvusvahelist majandusanalüütikut poleks juba aastaid tagasi hakanud meile tänuväärselt järjest kõvemini äratuskella helistama.



Kui Eesti oleks siiani nagu üks mees jätkanud euroliidu ja edukamate liikmesriikide õpetamist, unustamata pidevat enesekiitmist (“täidame Maastrichti kriteeriumid”) ning uhkustamist (“väljume esimesena kriisist”).



Seda kõike eeskätt partokraatlikust vassimisest ja hämamisest tingitud üldrahvuslikust madalast sotsiaalmajanduslikust teadmisest ning teadmatusest, et teised võivad midagi paremini teada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles