Läänemere hääled ja tšellode paraad

, Pärnu muusikakooli vanempedagoog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Liisa Bezrodny.
Anna-Liisa Bezrodny. Foto: www.concert.ee

David Oistrahhi festivali kolmandal kontserdil kolmapäeval kell 20 Pärnu kontserdimajas on esindatud helilooming nii Läänemere ida- (Läti noore helilooja Eriks Ešenvaldsi “Aja piirid” keelpilliorkestrile) kui läänerannikult (Rootsi neoklassitsistliku helilooja Lars-Erik Larssoni kontsert saksofonile ja keelpilliorkestrile). Kontsert on kenasti raamitud Viini klassikute Joseph Haydni (viiulikontsert C-duur) ja Ludwig van Beethoveni (klaverikontsert nr 2 B-duur) suurvormidega.


Haydni viiulikontserdi toob kuulajate kõrvu noor Eesti päritolu viiuldaja Anna-Liisa Bezrodny, saksofonil musitseerib Krimmist pärit ukrainlanna Asja Fatejeva ja Beethoveni klaverikontserdi solist on pärnakatest muusikasõpradele ammutuntud rahvusvahelise kaliibriga täheks arenenud Antti Siirala. Sinfonietta Riga ette astub teine kuulajate lemmik - jaapanlane Kiyotaka Teraoka.



Järgmine kontsert toimub neljapäeval, 16. juulil kell 20 Eliisabeti kirikus, kava on mitmepalgeline ja intrigeeriv, kuulda saab muusikat romantismist jazz’ini.



Põnev on kuulata Eestis sündinud ja muusikaõpinguid alustanud, kuid seejärel edukalt rahvusvahelistele radadele suundunud metsosoprani Annely Peebo kaunist häält laulmas tšelloansambli saatel Kuldar Singi ja Galina Grigorjeva “Kolme laulu Tagore sõnadele”.



Kogu kontserdi põhijõud on rahvusvaheline Läänemere maade muusikutest koosnev tšellistide ansambel. Nende esituses saab kuulata kõige mitmekesisemat muusikat: nii Rootsi helilooja Oskar Lindbergi, nüüdismuusika suurkuju poolakas Krzysztof Penderecki, 20. sajandi ühe suurema tšellisti Pablo Casalsi, võimsa romantiku Ferenc Liszti ja tulise hispaanlase Manuel de Falla kui ragtime’ide meistri Scott Joplini teoseid. Samuti Brasiilia helilooja Heitor Villa-Lobose imeilusat viiendat “Bachiana brasileirat”. Peale nende Eesti heliloojate Anne Ellerhein-Metsala ja Galina Grigorjeva helindeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles