Äike ronib sidekaablit pidi arvutisse ja digiboksi

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äike võib kahju teha nii maal kui linnas, kuid enim ohustatud on õhuliinidega maapiirkonnad.
Äike võib kahju teha nii maal kui linnas, kuid enim ohustatud on õhuliinidega maapiirkonnad. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Nüüd, mil ilmaennustus annab mitu korda nädalas äikesehoiatusi, tasub teada, et koduste elektriseadmete rikkumiseks ei pea pikne sugugi maja kohal möllama, piisab, kui välgunool lööb õhuliinidesse, ja tekkinud pingekõikumine saadabki külmiku või arvuti hingusele.


Teleri ega arvuti kaitsmiseks ei aita pelgalt oote- ehk standby režiimile lülitamisest. “Kui hoone elektrivõrku ei ole paigaldatud vastavaid kaitseseadmeid, näiteks UPSi, tuleks äikese ajal oma kodumasinad, arvutid elektrivõrgust kindlasti välja võtta,” hoiatas Eesti Energia jaeäri kommunikatsioonijuht Kristjan Hamburg.


Sidekaabel välja!

Siiski ei pruugi isegi juhtme vooluvõrgust väljatõmbamine kalleid elektroonikaseadmeid ohu eest kaitsta, sest äike võib seadet rikkuda hoopis selle külge jäetud sidekaabli kaudu.

Kui 95 protsendil juhtudest tekivad seadmekahjustused vooluvõrku tunginud piksest, siis viiel protsendil kahjustab äike seadmeid just sidekaabli kaudu, edastas Elioni avalike suhete juht Lilian Viirma.

Seega ei tee sugugi paha, kui äikeseennustuse korral hommikul kodunt lahkudes aegsasti arvutitel ja digiboksidel sidekaabel pesast välja tõmmata.

“Digiboksid on äikese suhtes niisama tundlikud kui ükskõik milline teine koduelektroonikaseade,” selgitas Viirma. “Kodused seadmed on ülitundlikud liigpinge impulsside suhtes, mida põhjustavad nii äike kui vooluvõrgu ümberlülitused. Alati ei peagi pikne lööma otse elektri- või telefoniliinidesse. Ülepinge tekkeks piisab isegi kahe kilomeetri kaugusel toimuvast elektrilöögist.”

Käesolev suvi on seni olnud mõne varasema aastaga võrreldes üsna rahulik. Kõige hullemad aastad Elioni ajaloos olid 1994 ja 1995, mil äike tekitas ettevõttele märkimisväärset kahju.

Ehkki äikese eest pole täielikult kindlustatud linna korrusmajade elanikud, näitavad nii Eesti Energia kui Elioni andmed, et piksekahjustusi on kõige rohkem linnadest ja asulatest väljaspool, kus on rohkem äikesele vastuvõtlikke õhuliine.


Piirik vähendab kahju

Ehitiste tõhusa maandamise kõrval võib pingeimpulsside kaitseks kasutada ülepingekaitset. Kogu ehitist katva kaitsme saab tellida asjatundjatelt, kuid üksikseadmete kaitsmiseks pakuvad elektritarvete poed liigpingepiirikuid, mis vähendavad elektriseadmetele pingekõikumisest tekkivat kahju.

Odavamad liigpingepiirikud saab ühendada pistikupesa ja seadme vahele, kuid need võivad olla kaitseomadustelt võrdlemisi ebakindlad.

Arvutit kaitseb selleks ette nähtud UPS-seade, kuid siis peab seadet ostes selgitama, kas see kaitseb äikese põhjustatud ülepingetestki.

Piirik eeldab korraliku maandusega vooluvõrku, vanemates majades levinud kahe soonega juhtmestiku puhul pole sellest abi.



Käitumine äikese ajal
* Lülitage välja elektriseadmed.
* Ärge rääkige võrgutelefoniga. See võib põhjustada elektri- või akustilise šoki.
* Hoiduge seinakontaktidest, neist võib saada välgulöögi.
* Ärge tehke ahju tuld. Suits on hea elektrijuht ja tõmbab välku ligi.
* Kui olete vees või veekogul ja kuulete äikese lähenemist, tulge kohe välja.
* Olles lagedal, ärge liikuge ega jookske, pigem heitke pikali madalamas kohas.
* Äikese ja halva nähtavusega olge autoga sõites eriti ettevaatlik, paduvihma ja rahe ajal peatuge maantee serval. Rahe võib sõidu ajal purustada auto esiklaasi.
* Ärge varjuge puude alla, eriti ohtlik on olla lehtpuude all: neil on väike maandustakistus ja neid tabab välk sagedamini.
Allikas: EMHI

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles