Vanalinna kooli õuel tegutseb mudaarst

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Vanalinna põhikool.
Pärnu Vanalinna põhikool. Foto: Urmas Luik

Sel nädalal tuuakse Pärnu Ooperi “Suveaaria 2009” raames vaatajate ette eelmisel aastal esietendunud ja nüüd Vanalinna õue mõõtmetesse kohandatud Hans-Gunter Locki eksperimentaalne multimeediumietendus “Mudamuusikateraapia laboratoorium”.


Mudamuusikateraapia laboratooriumi näol on tegemist lavalise interdistsiplinaarse multimeediaprojektiga, mis valmib muusikute ja kunstnike koostöös.



Etenduses mängib mudaterapeudi rolli teose autor Hans-Gunter Lock. Patsientide rollis astuvad üles Kai Kallastu (sopran) ja Leonora Palu (flööt). Patsientide erinev iseloom väljendub nende kasutuses olevate instrumentide muusikalistes väljendusvahendites. Etenduse videopartii looja on Hille Karm ja live-kaamera operaator Allan Tõnissoo. Videopartii ja live-kaamera ülesanne on tihendada muusikas ja laval toimuvat.



”Mudamuusikateraapia laboratooriumis” vaadeldakse muda kui teraapiat ja muusikat kui ravimit, nende mõju inimestele ning muda ja muusika võimalikku koosmõju. Püüdlus, eksitus, eksperiment, distants, lähedus, inimlikkus laboratoorsetes tingimustes. Etenduses püüakse lähtuda etenduse paiga – Pärnu mudaravila – algsest funktsioonist, kasutades videopartiis dokumentaalset materjali Pärnu mudaravila kohta.



Teoses on kolm abstraktset tegelast. Mudaterapeut püüab muda abil ravida patsienide tervist. Ta leiutab laboratooriumis uusi ravimeetodeid ja katsetab neid seejärel oma patsientide peal. Patsiendid reageerivad ravile erinevalt ja suhestuvad järjest enam ja enam arstiga, kuni olukord väljub kontrolli alt. Lõpuks viivad patsiendid ravile mudaarsti. Muusika ja video kirjeldavad ravimeetodeid ning analüüsivad patsientide ja arsti sisemist mina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles