Vanalinna kooli õuel jätkub ”Suveaaria”

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kai Kallastu.
Kai Kallastu. Foto: Pärnu Postimees

Möödakäijate uudishimulikud pilgud on kindlasti kinni püüdnud, milliseks on muutunud Pärnu Vanalinna põhikooli õu viimase kahe nädala jooksul. Samasuguseks dekoreeritud etendustepaigaks jääb hoov veel kaheks nädalaks sel suvel.



Kontserdisarja reklaamid ei ehi mitte ainult kooli ümbrust, vaid on nähtavalt linna teistelgi tänavatel ja kutsuvad pärnakaid ja linna külalisi hilistel õhtutundidel etendustele.



Laupäeval, 25. juulil kell 22.30 võib sel suvel viimast korda kuulda ja näha Eesti muusika- ja teatriakadeemia ning Eesti kunstiakadeemia õppejõu loominguna valminud multimeediumietendust ”Mudamuusikateraapia laboratoorium”, milles helilooja astub ise publiku ette keerulistele haigusjuhtumitele lahendust otsiva mudaarstina.



Sel pühapäeval, 26. juulil kell 22.30 ja nädala pärast pühapäeval etendub Vanalinna õuel Pärnu Ooperi intendandi, helilooja ja dirigendi Andrus Kallastu loomingule põhinev müsteerium ”Valgus ja vari”, milles kuuleb perioodil 1999-2006 valminud teoseid ”Feroce”, ”Stabat Mater” ja ”Anima Mea”.



”Feroce” on sündinud algselt klaveriteosena kümme aastat tagasi. Versioon orelile valmis Andrus Kallastu autorikontserdiks Tapiola kirikus 2000. aastal. Sel suvel lindilt kõlav versioon on salvestatud Pärnu kontserdimaja orelil eelmise aasta novembris.



”Stabat Mater” soolohäälele kuulub Stabat Materi tekstile loodud teoste kimpu, mis on kõlanud eri ettekannetes ja kooslustes muude teostega päris mitu korda nii Soomes kui Eestis. Seda lauljale mitte kõige lihtsamat teost on esitanud varem soome metsosopran Susanna Tollet. Sel korral laulab sopran Kai Kallastu, kes on teost varemgi esitanud.


”Anima Mea”  on lindilugu, mis sündis ühe traagilise sündmuse ajel reekviemina 2006. aasta sügisel.



Järgmisel nädalal kolmel korral saab Vanalinna kooli õuel kuulata ja vaadata selleks suveks valminud installatsioonide-ooperite sarja ”Kataloog” uut etendust ”Armustseene kvaliteetooperitest”. Laulavad sopran Kai Kallastu ja tenor Roland Liiv. Etendusega on seotud enamik ”Suveaarial” osalevatest muusikutest ja kunstnikest. Esietendus on teisipäeval, 28. juulil kell 22.30 ja teised etendused leiavad aset samal kellaajal neljapäeval ja laupäeval.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles