Värvirikas näitus kunstnike majas

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu kunstnike majas on avatud Lea Tomsoni maalinäitus "Monkey business".
Pärnu kunstnike majas on avatud Lea Tomsoni maalinäitus "Monkey business". Foto: Pärnu linnagalerii

Pärnu kunstnike majas (Nikolai 27) on avatud Lea Tomsoni maalinäitus ”Monkey business”.


Tomson on omandanud kunstihariduse Eesti kunstiakadeemias, õppinud Hollandis Rotterdamis Willem de Kooningi akadeemias, osalenud näitustel Eestis, Ühendkuningriigis, Austraalias ja USAs. Praegu jagab noor kunstnik oma elu Londoni ja Eesti vahel.



Tomsoni maalides on kõige tähtsamal kohal värv. Tööd põhinevad figuraalsel algmotiivil, keskendudes inimese eksterjöörile. Näitusel on eksponeeritud suuremõõtmelised maalid, valik töödest, mis valminud paari viimase aasta kestel pärast õpinguid Hollandis.



Suuremõõtmelistel kirgastes värvides maalidel hakkavad lähemalt uurides silma väiksesed humoorikad või iroonilised joonistatud motiivid, kohati on kasutatud grafiti elemente. Kunstnik arvab, et tema tööde eredad värvid tulenevad kontrastidest Eestimaa tavalisest hallusest.



“Kuigi praegu on Eestis suvi ja väga ilus aeg, on siin ka palju pimedust ja halli aega,” rääkis kunstnik. “See tekitab vajadust luua kontraste ja värve, energiat väljapoole elada. Kui käin kuskil, kus on kõik hästi kirju, maalin hoopis tagasihoidlikumates toonides.”



Näituse teema “Monkey business” kohta arvas Tomson, et inimesed on pisut ahvide moodi: neil on tihti imelikud ideed, vahel nad käituvad ja hüppavad ringi nagu ahvid, kuid vahel on ka inimeste moodi. Ja muidugi meeldivad ahvidele kirevad rahatähed, mis sest, et nad ei saa eriti aru, mida raha endast kujutab.



Tomson saab oma sõnul kõige rohkem inspiratsiooni kodust, loodusest ja ilusatest asjadest.



“Elan praegu Londonis ja just tulin koju käima, siin on ikka kõige parem,” kinnitas kunstnik. “Meri, lumi, mets ja loodus - mulle annavad energiat pigem need, mitte mõni linn või riik konkreetselt. Hollandis Rotterdamis elades ei pidanud ma seda eriti ilusaks linnaks, aga näiteks kooli minnes oli seal terve tee ääristatud grafitit täis plankudega, see oli inspireeriv.”



Kuigi Londonit peetakse huvitavate ideede linnaks, tunnistas Tomson, et Rotterdamis õnnestus tal palju rohkem huvitavaid loomingulisi isiksusi kohata, Londonis on ta kohanud pigem traditsionaalsemat kunsti.



Lea Tomsoni tööde näitus on avatud 9. augustini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles