Festival rõõmustab oreli austajaid

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Uibo.
Andres Uibo. Foto: Ants Liigus

Juba täna õhtul kõlab Eesti linnades orelimuusika – algav Tallinna rahvusvaheline orelifestival toob Pärnusse viis kontserti ja suvi läbi kestval Pärnu orelimuusikafestivalil on augustis veel kolm kontserti.



Pärnu orelifestivali kunstiline juht ja organist Jaanus Torrim ütles, et Eliisabeti kirikus toimuvad orelikontserdid on kogunud sel suvel palju kuulajaid, kuigi nii rahval kui tegijatel on raha käes vähem.



“Tunnen esimest korda, et publiku osas on tekkinud stabiilsus,” rääkis Torrim. “On kujunenud kindel orelimuusika austajaskond. Inimesi on kontsertidel arvukamalt. Varasematel aastatel ei võinud kunagi kindel olla, kas inimesi tuleb või mitte, sest linnas oli samal ajal palju teisigi üritusi.”



Torrimi sõnade kohaselt ei ole praegu reedeti linnas enam eriti kontserte. Torrim korraldab kohalikku orelifestivali juba seitsmendat aastat ja sellel on kujunenud kindel nišš ja stabiilne roll.



Torrimi jutu järgi äratab külastajates suurt huvi uus orel, mis veel ei mängi. Inimestele pilli välimus meeldib, aga häält see ei tee. Torrimi sõnade kohaselt on uue pillli sisu peaaegu valmis, viimasena pannakse paika orelipult. Uus orel pühitsetakse sisse järgmisel aastal algavate hansapäevade ajal 25. juunil.



Tallinna orelifestival on üks Eesti vanimaid muusikafestivale. Orelipeo süda on selle asutamisest 1987 Tallinna ajalooline Niguliste kirik.



Peatselt väljus orelisari Tallinnast Pärnu Eliisabeti kirikusse ja paljudesse maakirikutesse. Tuntud väliskunstnikud mängivad maailma orelimuusika paremiku kõrval siin eesti muusikat, viies seda pärast oma esinemistele mujal maailmas. Orkestrite ja kooridega on kaasa teinud rahvalaulikud, džässimuusikud ja varajase muusika ansamblid, samuti koorid, ansamblid ja solistid.



Tallinna festival on sünnitanud teisi orelifestivale, näiteks Saaremaal ja Pärnus. Tavaliselt pakub festival üle kogu Eesti enam kui 30 kontserti. Festivali korraldab Eesti Kontsert, produtsent ja kunstiline juht on selle asutajana organist Andres Uibo.



Muusika

Tallinna orelifestival Pärnus

31. juulil kell 20 Eliisabeti kirikus Aivars Kalējs (Läti), Voces Musicales.


2. augustil kell 20 Eliisabeti kirikus Marco Lo Muscio (Itaalia).


5. augustil kell 20 Pärnu kontserdimajas Matteo Galli, Francesco Attesti (Itaalia).


7. augustil kell 20 Eliisabeti kirikus Jeremy Joseph (Lõuna-Aafrika).


9. augustil kell 20 Eliisabeti kirikus Peter van Dijk (Holland), Andres Mustonen ja Hortus Musicus.


Piletid 75-120 krooni.



Pärnu orelifestival

14. augustil kell 20 Kristel Aer. Kavas Bach, Mendelssohn, Vierne.


21. augustil kell 20 Tiia Tenno. Kavas Bach, Mendelssohn, Hiob.


29. augustil kell 20 Jaanus Torrim. Kavas Buxtehude, Bach, Reger.


Pilet 100 ja 50 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles