"Rahavoo" mäng annab finantsmaailmast ettekujutuse

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Rahavoo (Chashflow) klubi eestvedaja Sulev Pikker selgitab, et tegelikult mõõdetakse inimese jõukust selle järgi, kui palju ta annetab.
Pärnu Rahavoo (Chashflow) klubi eestvedaja Sulev Pikker selgitab, et tegelikult mõõdetakse inimese jõukust selle järgi, kui palju ta annetab. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Cashflow ehk tõlkes Rahavoo klubisid ümbritseb kerge umbusu ja salapära oreool: kas tegu on valitud seltskonnaga, kes poolsalajase filosoofia kaudu rikastumist harjutab, või lihtsa seltskonnamänguga?


Mängu ja klubi selgrooks on ameeriklase Robert Kiyosaki raamat "Rikas isa, vaene isa" ja programm "10 sammu finantsalase intelligentsuse tõstmiseks".



Pankur koolitunnistust ei küsi


Eestis on "Rahavoogu" mängitud paar aastat, kokku on Eestis 14 ametlikku klubi. Pärnu Rahavoo klubi eestvedaja Sulev Pikkeri sõnutsi õpitakse klubides lauamängu ja arutelude-loengute kaudu finantsmaailmast aru saama ja oma rahavoogudel igapäevaelus silma peal hoidma ning treenitakse mõtlemist finantsilise heaolu suurendamiseks.



Väidetavalt on mängu ja koolituse aluseks missioon anda inimestele tasuta finantsalast haridust. Klubis käiakse läbi Kiyosaki kursuse kümme sammu ja mängitakse "Rahavoo 101" ja "202" lauamängu. Kõik on tasuta, maksta tuleb vaid sõltuvalt kooskäimise kohast mõnikümmend krooni ruumi rendiks.



Pärnu Rahavoo klubi saab kokku esmaspäevaõhtuti Rannahotellis.



Mängu alguseks koguneb ruumi paarkümmend huvilist. Alustuseks räägib Sulev Pikker, et kellelegi ei meeldi elada alla oma võimete. Igaüks tahaks elu täiel rinnal nautida, kes reisida, kes jahte või  eralennukeid omada. Paraku on enamik inimesi töövõtjad, kes teenivad rikkust kellelegi teisele ega suuda oma oravarattast, mille sisuks on palk-maksud-kohustused-võlad, kuidagi välja rabelda.



Kuulajaskond noogutab nõustuvalt: tõesti, koolis antakse akadeemilist ja erialast  haridust, kuid mitte teadmisi, kuidas oma eluga majanduslikult hakkama saada.



"Inimesel võib olla palju raha, aga kui tema passiivsed tulud ei ületa kulusid, on ta ikkagi oravarattas kinni," seletab Pikker. "Näiteks maja on justkui sinu vara, aga kui see viib raha su taskust rohkem välja, kui toob sisse, on see hoopis sinu rahaline kohustus."



Järgmiseks pannakse mängima video, milles Kiyosaki, enesekindel ja naeratav investor, esineb mõnekümne nõusolevalt jaa-hüüdva ja kätt tõstva kuulaja ees. "Minu isa õpetas mulle, et pean hästi õppima, et saada hea töökoht ja teenida hästi," kõneleb ta. "Aga ta ei teadnud, et pankurid ei küsi teie hinnetelehte, vaid hoopis finantsaruannet. Pankurit huvitab teie raamatupidamine - see, kas suudate täita endale võetud rahalisi kohustusi."



Sanitarist pitsabaari omanikuks


Pärnu klubilised nõustuvad samuti, et rahanduslik haridus tuleb kasuks. Et harjutada investeerimist, bilansi, tulude-kulude ning rahavoo aruande koostamist ehk raamatupidamist, kraamitaksegi "Rahavoo" mängud lauale.



Alustuseks loosib iga mängija endale erialakaardi, mille lähteandmete põhjal kirjutatakse oma mängulehele kuupalk sissetulekuna, aga ka maksud, laenud ja muud kulud kogukuludena. Selle alusel arvutatakse välja igakuine puhas rahavoog.



Järgmiseks paneb iga mängija mängulaua välisel ringil ehk kiirrajal paika oma unistuse. Unistad ümbermaailmareisist, osalemisest filmifestivali galaõhtul, õhtusöögist presidendiga või hoopis ookeaniloomade kaitse või vähiuuringute fondi asutamisest - kõik on "Rahavoos" võimalik!



Mängu ülesehitus on esmapilgul pisut sarnane "Monopoliga". Visatakse kordamööda täringuid, liigutakse nuppudega mänguväljadel ja valitakse vastavalt väljale  tehingukaarte.



Tehingutena võib mängija osta elamuid, firmasid, aktsiaid, kuldmünte jne. Kui sissetulek tehingut sooritada ei võimalda, saab pankurilt võtta laenu, tuleb vaid arvestada, et oma bilanss tasakaalu jääks. Mängus on palgapäevad, aga ka võimalused maksta trahve, hävida pankrotis, jääda töötuks, annetada heategevuseks, kulutada raha autoremondiks või pulmadeks.



Allakirjutanu kehastus 1600dollarilise kuupalgaga sanitariks. Algul lasin paraku käest võimaluse osta soodsalt kuldmünte, mille hind järgmise mängija kaardil tõusis kolmekordseks. Ränkade kahtlustega võideldes ostsin lõpuks 2000 ühedollarilist aktsiat, mille hind tõusis varsti 40 dollarini. Aktsiate müügist saadud 80 000 dollari eest tegin sissemaksu tervislikku pitsat tootva firma ostmiseks, saavutasin passiivse sissetuleku 5000 dollarit ja pääsesin nn oravarattast välja järgmisele tasemele. Tehtud!



Oma valitud unistuseni ma kahjuks ei jõudnud - aeg sai enne otsa. Mäng polnud lihtsate killast, mõelda ja otsustusi teha tuli palju, kuid põnev oli.



Kirglik elu trenažöör


Kas päris elus võib sanitar nii kergelt haljale oksale tõusta? "Üks ühele seda situatsiooni muidugi reaalsesse ellu kohandada on raske, aga põhimõtteliselt on väiksepalgalisel enamasti kulud väikesed ja kui inimene oskab oma vähest kokku hoitud raha hästi kasutada ja investeerida ...," arvab Sulev Pikker. "Tegelikult on kõik võimalik."



Mängus osaleja Henri Võige-mast lisab, et päris elus juhtuvad sellised head diilid harva, aga võimalused saavad võimalusteks, kui oskad neid ära tunda, ja just seda "Cashflow" õpetabki. "Ma ei karda enam mingeid samme ette võtta," rääkis mängujuht Katrin Saare. "Iga mänguga arened edasi, näed uusi võimalusi, oskad mõelda Eestist kaugemale."



Mängijad väidavad kui ühest suust, et "Cashflow" laiendab maailmapilti, annab arusaamise, mida sinu käitumine kaasa toob, ja võtab mõtlemiselt piirangud. Mõni mängija on saanud julgustust oma ettevõtte rajamiseks, teine olemasoleva firma piiri taha laiendamiseks.



Isegi siis, kui eesmärk pole rantjeena elada või eralennukeid omada, tasub harjutada oma rahavoogudel silma peal hoidmist ja teadlike valikute tegemist.



"Enne tuleb mõelda, kui näiteks tormata soodushinnaga telerit tarbimislaenu eest ostma, kaalutlemata, mida see sinu tulevaste rahavoogudega teeb," ütles Henri Võigemast.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles