Muuseum-pööning lubab uudistada möödunud aegu

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõhela muuseumis-pööningul aimub väikeses palkseintega toas ümbruskonna elu, vaadata on majapidamisriistad, tarbeesemed ja rahvariietes käsitöönukk.
Tõhela muuseumis-pööningul aimub väikeses palkseintega toas ümbruskonna elu, vaadata on majapidamisriistad, tarbeesemed ja rahvariietes käsitöönukk. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Tõhela kooli harmoonium ilmestab muuseumi-pööningu nurka nagu kinnitades, et just see hoone siin ehitati 135 aastat tagasi koolimajaks.


Maakividest laotud ajale vastupidavate müüride vahel anti kohalikele jütsidele haridust 75 aastat, siis koliti tahvlid ja koolipingid ümber kirikumõisa. Sulgemiste-taasavamistega helises külalastele viimane koolikell 2000. aasta kevadel, sestpeale tuleb a-d ja b-d pähe ajada tosina kilomeetri kaugusel vallakeskuses.



Kirikumõisas peab jumalateenistusi Pärnu kristlik vabakogudus, koolimajast sai rahvamaja suure ja väikese saaliga, raamatukogu, internetipunkti ja muuseumiga.



"Meil on siin ligi tuhat eksponaati," räägib raamatukogu juhataja Birgit Pere (pildil) ja lisab, et pööningule pääseb kas kokkuleppel või siis, kui muuseumi vastas, paar sammu üle trepikoja, on lahti raamatukogu uks.



Möödunud aegu meenutav vanavarakogu hakkas täienema sestpeale, kui Tõhela põline raamatukoguhoidja Silvi Rand seadis esimesed esemed riiulile. Kümme aastat tagasi seestpoolt põhjalikult remonditud majas said raamatukoguruumid viilkatuse alla pööningule, kus rahanappusest jäi üks pisike tuba palkseintega nagu aegade algusest. Selle najal on ajahambast kolletuvate piltide ja käsitsi kirjutatud tekstide kõrval alusele kinnitatud Tõhela piimaühingu karjapäeva kuulutus, mis teatab, et 6. septembril 1936 on lüpsivõistlus ja tants.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles