Pärnust pärit mehed ujuvad üle Kura kurgu Lätist Sõrve

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bruno Nopponenil kulus eelmisel suvel Soome lahe läbimiseks 19 tundi ja 13 minutit.
Bruno Nopponenil kulus eelmisel suvel Soome lahe läbimiseks 19 tundi ja 13 minutit. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Pärnust pärit Bruno Nopponen, Henri Kaarma ja Romet Tepper kavatsevad ujuda täna üle Kura kurgu Lätist Sõrve.


Et hommikune paadisõit Sõrvest Kuramaa randa venis, lükkus plaanitud stardiaeg tunni võrra hilisemaks, kuid keskpäeval hüppasid mehed vette ja võtsid suuna Saaremaale.

Meeste sõnul ootas neid stardipaigas ilus liivarand ja soe päikeseline ilm, vahendas maratonujujate tegemist nende ajaveeb. „Vägisi viskaks kalipsod seljast ja hakkaks hoopiski päevitama,“ ütles Bruno Nopponen.

Kella 14 ajal olid ujujad läbinud peaaegu seitse kilomeetrit ja varsti jõutakse Riia-Lübeck laevateeni. Kõik mehed püsivad ilusasti koos ja enesetunne on väga hea, vahendas ujumisettevõtmise ajaveeb.

Veetemperatuur näitas kella 14 ajal 17,9 kraadi ja tuul oli kergelt tagant. Ujujate edenemist raskendas lainetus, mis kohati küündis meetrini.

Kell 17 oli meestel pool maast läbitud ja ees veel 14,9 kilomeetrit. Mehed püsisid endiselt koos.

Kell 19.45 oli Nopponen teistest ujujatest seltskonnast pea koheselt ja võtnud ligemale kilomeetrise edumaa. Ujuda on jäänud veel 6-7 kilomeetrit, aga tuul on läänest ja triivib nii ujujad kui paadi vägisi Sõrve majakast  eemale.  Veetemperatuur on püsinud 19,7 kraadi juures ja keegi ei ole veel loobimismõtteid hakanud veeretama.

Sõrve säärde on mehi oodata umbes kella üheksaks õhtul. Kui hoovus neid just Ruhnu ei kanna, siis soovivad mehed ise lõpetada Sõrve majaka juures.

Kella üheksaks lõpetamine siiski ei õnnestunud, sest kell 21.25 oli Nopponenil ujuda jäänud kilomeeter ja teised mehed olid temast kaks kilomeetrit taga. Endiselt oli probleeme tuule ja lainetusega, mis üritas ujujaid sihtkohast eemale trügida. Sellel kellaajal oli Sõrve majaka juurest mehi saatvaid paate näha ja randumiskoht ei jää sellest kaugele.

Nopponen sai lõpuaja kirja kell 21.44, mil teised olid veel 1,1 kilomeetri kaugusel kaldast. Mehed võitlevad pea kahemeetriste lainete ja pimedusega.

Kaks tänastest üle Kura kurgu ujujatest on ennegi avamerel pikka maad ujunud. Möödunud suvel ujus Bruno Nopponen esimesena 56kilomeetrise distantsi üle Soome lahe. Henri Kaarma katkestas sama distantsi: ta üritas ujuda ilma kalipsota, kuid veetemperatuur Soome lahes oli kohati vaid 15 kraadi. Seekordki eelistab Henri ainsana kolmest ujuda ilma kalipsota.

Kolmas mees, Romet Tepper, tegi juulikuus kaasa "TOUR de VIM, SWIM for fun 2009" saaretuuri (Mandri-Vormsi-Hiiumaa-Saaremaa-Muhu), kus tuli mitme etapina ujuda 29 kilomeetrit.

Ujujaid saadab kaks paatkonda.

Irbe väin on madalam ja vesi tunduvalt soojem, ka distants ise on pisut lühem kui möödunudaastane, füüsiliselt siiski pea sama raske, sest võistelda tuleb tugevate vooludega.

Irbe väin ehk Kura kurk (läti keeles Irbes jūras šaurums, liivi keeles Sūr mer) ühendab Läänemerd Liivi lahega ja lahutab Saaremaad Kuramaast.

Väina laius kitsamast kohast 30 kilomeetrit. Enamasti on väin madalam kui kümme meetrit, sügavaim osa (kuni 23 meetrit) asub Kuramaa ranniku lähedal.

Kõige raskemaks teguriks Kura kurgu ületamise juures ujudes on suur vooluhulk, mis tuulega ulatub 20 000 kuupmeetrini sekundis ja võib ujujad soovitud trajektoorilt eemale kiskuda.

Kõik üle Kura kurgu ujujad kuuluvad SK Viimsi Veeklubisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles