Ülo Ennuste: Tõearmastus

, majandusmatemaatika professor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusmatemaatika professor Ülo Ennuste.
Majandusmatemaatika professor Ülo Ennuste. Foto: Pärnu Postimees

Paavst Benedictus XVI ringkiri “Caritas in Veritate” (

http://www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/encyclicals/documents/hf_ben-xvi_enc_20090629_caritas-in-veritate_en.html

) on leidnud juba laialt tõlgendusi, meil näiteks piiskop Philippe Jourdanilt “Inimene majanduse ja ühiskonna keskmes” (14. juuli Postimees). Nii mõnigi ameeriklane on selles näinud aga president Barack Obama majanduspoliitika toetamist (9. juuli Wall Street Journal).


Majandusteoreetiliselt väärib märkimist, et tegemist on vähemalt ühest aspektist väga moodsa lähenemisega. Nimelt ülemöödunud aasta Nobeli majanduspreemia läks majandusmehhanismide disaini teooria alale – alale, millest praeguseks on kujunenud üks matemaatiliselt keerukamaid ja intellektuaalselt väljakutsuvamaid majandusteooriaid.



Selle teooria üks põhilisi probleeme on tõe rääkimise stimuleerimine, privaatse informatsiooni kvaliteetne avalikustamine turumajandusliku koostöö edendamiseks, ühiskondlikes huvides, selleks parimate mehhanismide disainimine.



On tõestatud, et tõerääkimise mehhanismides on sobiv kasutada muu hulgas majandustoimijate moraalile koputamist, seega on sootsiumis turu eduka tegutsemise üks eeldus kultuuritaseme olemasolu, kus toimijatel on piisav moraalne ressurss. Ja moraalse ressursiga on selge, et lõikumised tõe rääkimise ning majanduse eduka koordineerimise ja religiooni vahel on ilmsed.



Muide, on täheldatud, et küsitluste puhul pelgalt piibli nähtaval olek tõstab oluliselt vastuste usaldusväärsust – selline on see animal spirit. Seega, paavstilt väärt ringkiri, eriti arvestades, et just kriisi tingimustes on tõde eriti sage võimurite suust kaduma ja seega olukorda veelgi närusemaks keerama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles