Töötud loovad endale ise töökohti

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored emad Kätrin Uibo (paremal) ja Triin Ojapõld rõõmustasid batuutidega Pärnu lastekodu kasvandikke.
Noored emad Kätrin Uibo (paremal) ja Triin Ojapõld rõõmustasid batuutidega Pärnu lastekodu kasvandikke. Foto: Ants Liigus

Varem turunduse alal töötanud, kuid enne lapse sündi tööta jäänud Kätrin Uibo ja samuti noor ema Triin Ojapõld võtsid kätte ja asutasid töötukassa ettevõtluse alustamise toetuse toel oma ettevõtte osaühing Hüppa, luues nii omale lapse kõrvalt sobiva töökoha.


Naiste äriidee oli lihtne: nad soetasid erikujulised batuudid, mida rendivad nüüd välja laste sünnipäevadeks ja muudeks üritusteks, peale selle tehakse näomaalinguid ja pakutakse muid lapsi lõbustavaid tegevusi. Osaühingu teenuseid on juba kasutanud paljud külaseltsid ja omavalitsused küla- ja kodukandipäevadel.



Ettevõtlusega alustamise peale mõtlesid Uibo ja Ojapõld arvestusega, et praegustes tingimustes võib olla raske palgatööd leida ja pigem tuleks endale ise tööd anda, küll siis on vajadusel aega kõrvale muu ametikoht leida.



Nüüd tirisid hakkajad naised batuudid Pärnu lastekodu õuele, et rõõmustada sealseid lapsi tasuta hüppepäevaga. Maitsva kringli kinkis lastekodulastele Elleni pagariäri.



Kuna ühel naistest on personali- ja teisel finantsjuhtimise alane haridus, siis äriplaani tegemisel jänni ei jäädud.



“Kõigepealt tuli registreerida end töötuna, seejärel anti ette vorm, mille järgi tuleb äriplaan teha. Samuti saime konsultatsiooni nii töötukassa vastavalt teenusejuhilt Raido Raudnagelilt kui Indrek Jürgensteinilt Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskusest, nemad juhtisid tähelepanu vigadele,” rääkis Uibo.



Töötukassa Pärnu esinduse juht Gerli Mets lausus, et töötukassa ettevõtluse alustamise toetuse abil on töötud loonud laste mängutoa, jalule on aidatud iluteenuse pakkujaid, alustatud on korstnate kontrolli ja puhastamisega, saunakompleksi teenuste pakkumise, küttepuude ja mööbli tootmisega.



Toetusega on kätt proovitud raamatupidamisteenustes, põllumajanduses, avatud on käsitöökauplus ja autovärvimissalong.



Vändra vana kalmistut haldab aga 1. augustist samuti töötukassa ettevõtluse alustamise toetusega tegevust alustanud OÜ Kalmikom.



Aasta alguses teatas Vändra MP OÜ, et lõpetab Vändra vana kalmistu ja sauna haldamise. Veebruaris kuulutas alevivalitsus välja lihthanke kalmistu haldaja leidmiseks ja ainsana tegi pakkumuse Avo Schultz, kel oli plaan moodustada teenuse pakkumiseks osaühing ja taotleda töötukassast toetust tegevuse alustamiseks. 24. juulil allkirjastasidki alevivanem Toomas Sonts ja Kalmikomi juhatuse liige Schultz kokkuleppe kalmistu haldamiseks aastail 2009-2011.



Lepingu järgi tegeleb osaühing hauaplatside väljaandmise, kalmistu matmiskohtade ja matuste registri ja matuseraamatu pidamise, kalmistu maa-ala korrashoiu ja matuseteenuste korraldamisega, tehes koostööd nii matusetseremoonia korraldaja kui lahkunu omastega.



Mets nentis, et siiski ei kipu enamik töötuid kasutama võimalust luua toetuse abil oma ettevõte, põhjuseks on hirm ebaõnnestuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles