Kunstitudengid teevad Pärnu toidukaupluses filmi

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored filmitegijad Laura Toots ja Flo Kasearu sätivad pappnäitlejad oma kohtadele, abiks on kunstiakadeemia animatsioonitudeng Vesse Veering.
Noored filmitegijad Laura Toots ja Flo Kasearu sätivad pappnäitlejad oma kohtadele, abiks on kunstiakadeemia animatsioonitudeng Vesse Veering. Foto: Karin Klaus

Pärnus Uus-Sauga tänaval kaupluses Oma Pood liiguvad öösel kahtlased varjukujud, kelle ümber sebivad kaamerate ja fotoaparaatidega noored.


Politseid pole siiski mõtet kutsuda: Eesti kunstiakadeemia fotoeriala magistrandid teevad kaupluses oma elu esimest filmi. Filmitakse öösel, et kaupluse igapäevaelu võimalikult vähe segada.



Tegemist on eelarveta lühifilmiga, mis jutustab praegusest majandussituatsioonist ja töötusest väikese poe ja sellega seotud inimeste näitel. Idee autor on Flo Kasearu, kaasa aitavad Laura Toots ja Kristiina Hansen.



“Filmis näidatakse kaupluse tavalist tööpäeva, müüjaid ja ostjaid,” seletas Kasearu. “Selgub, et kõik müüjad on tööl prooviajaga ja ajutiselt.”



Kuna tudengitel näitlejate palkamiseks raha polnud, paluti osalejad fotosessioonile ja valmistati neist elusuuruses pappfiguurid. Nii toimetavad poeriiulite ja -lettide vahel tamiili otsa riputatud Mait Malmsteni, Marika Vaariku, Marika Korolevi, Taavi Eelmaa, Peeter Volkonski ja teiste näitlejate marionetid.



Tegevuspaigaks valiti väike kauplus, kuna neil on praeguses majandussituatsioonis ellujäämisega suuri raskusi ning poeke sümboliseerib paljude omasuguste väikeettevõtete eluolu. Pealegi moodustab Oma Pood olulise osa Flo Kasearu elust ja lapsepõlvest, neiu on seal müüjana töötanud.



Toidupoe öised külastajad saavad oma ostud kätte filmitegemisest hoolimata. “Üks tingimusi meile oli see, et peame öised ostjad ära teenindama,” rääkis Kasearu.



Hansen lisas, et kliendid on uudishimulikud ja püüavad poodi piiluda, kuidas filmimine käib.



Tudengifilm peaks valmima sügiseks, selle linastumisaega ei julgenud noored veel välja pakkuda.



Flo Kasearu on Pärnus mitmel korral oma loomingut eksponeerinud, ta õpib praegu Eesti kunstiakadeemia fotograafia eriala magistriõppes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles