Juhtkiri: Vallikäärule terendab kaunis tulevik

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Vallikäär koos Tallinna väravaga on aastakümneid, isegi aastasadu olnud Pärnu olulisemaid paiku. Vall ja selle kraav meenutavad meile kauget ajalugu, mil see linna võõraste eest kaitses, ning on üks vähestest rajatistest, millele näpuga näidates saame iseendale ja külalistele tõestada oma pikka ajalugu.


Viimaks võib suure heameelega nentida, et Vallikääru kaunis tulevik pole kättesaamatus kauguses. Kuigi Vallikäär on viimastel aastatel kiratsema jäänud, ei tähenda see, et probleemiga poleks reaalselt tegeldud. Juba 2002. aastast on tehtud eeltöid, kuigi kabinettides, et linna üks sümboleid rekonstrueeritud saaks. Ettevalmistustöödesse on linn juba investeerinud 5,6 miljonit krooni ja nüüdseks on valitsuski eraldanud projektile 62,9 miljonit krooni, mida kõike ei pruugi muidugi ära kasutada. See omakorda vähendab linna omafinantseeringut.



Tõsi, mõnigi Vallikääru arendamise juurde kuuluv toiming jääb ootama, sest neid ei ole olnudki plaanis kohe teostada, näiteks talvel liuväljaks muutuva vabaõhulava valmimise aeg on kauges tulevikus. Küll saavad lähiaastail korda vallipealne park, valgustid, pingid, renoveeritud Tallinna värav, rajatud ujuvkai ja kaldapealne promenaad, kindlustatud kaldad ning varustatud vajalike kommunikatsioonidega Vallikääru aas. Ajalooväärtused tähistatakse nõuetekohaselt tööde käigus. Seda kõike on päris palju.



Kiita tasub Pärnu linnavalitsuse arenguosakonna ametnikke, kes Vallikääru rekonstrueerimise nimel on palju tööd teinud ja kelle töö hakkab lõpuks vilja kandma. Hea, et Pärnu linn saavutas kokkulepped nii keskkonnaameti kui muinsuskaitseametiga, olnuks kurb, kui kompromisse poleks saavutatud ja töö asemel käinuks vaid vaidlused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles