Neljapaat poolfinaalis, Jaanson loobus

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapaat, taustal Poznan.
Neljapaat, taustal Poznan. Foto: Fred Killing

Sõudmise MM-võistlustel Poznanis sai Eesti neljapaat läbi lohutussõidu poolfinaali, Jüri Jaanson loobus 13. koha eest võitlemast.


Andrei Jämsä, Tõnu Endrekson, Vladimir Latin ja Igor Kuzmin olid eilses lohutussõidus esimese 500 meetri järel Austraalia järel ja USA ees teised.



Poolel maal olid kohad ameeriklastega vahetunud ja kolmandal, poolfinaali viival positsioonil sõudsid eestlased distantsi lõpuni. Nende ülesannet kergendas, et Inglismaa paarisaeruneljane ei tulnud starti ja neljandaks ehk viimaseks jäänud Iraani sõudjad jäid esikolmikust üsna kiiresti valgusaasta kaugusele.



Reedeses poolfinaalis stardib Eesti esimesel veel, kõrval Sloveenia (ka Iztok Cop), eelsõidus head minekut näidanud Horvaatia, Poola superneljane, Ukraina ja Austraalia.



“Finaali saamine on raske ülesanne,” ütles paatkonna treener Sergei Gluško. ”Paljud kahepaadifavoriidid on tänavu neljastesse istunud, konkurents on siin ülitugev ja ühtlane.”



Eesti neljase eelsõitu Gluško kiitis, eilsega päris rahul ei olnud.



“Tuhande meetrini mindi enam-vähem, siis oli küll poolfinaal kindlustatud, aga sõit enam mitte nii ilus,” hindas treener. “Aga loodame poolfinaalis ikkagi kõigiga võidelda.”



Seda, et neljapaadi koostöö järjest paraneb, on tähele pannud ka sõite kaldalt jälgiv Tatjana Jaanson, nii Jämsä kui Endreksoni juhendaja Pärnu klubis.



“Paraku pole päevad ja enesetunded vennad, ainult koostöö paati lendama ei pane,” oli Tatjana Jaanson prognoosides ettevaatlik.



Jüri Jaanson lõpetas teatavasti eile lohutussõidu viimasena. Tal jäi võimalus võistelda 13. koha eest, aga Jaanson loobus täna veele minemast.



“Küsimus ei ole niivõrd motivatsioonis kui väikeses tervisemures ja üldfunktsionaalses seisundis,” ütles Jüri abikaasast treener Tatjana Jaanson. “Jürile hakkas puus mõni päev tagasi veidi haiget tegema ja kui veel tulemus siin ka ootustele ei vasta, on tuju kehv ja tuleb otsus, et pole mõtet end tappa.”



Tatjana Jaanson kinnitas, et Jüri vorm oli Poznanisse minnes palju parem kui esimesel MK-etapi Münchenis ja nüüd oodati selle realiseerimist.



“Jüriga on selliseid asju ennegi juhtunud, see pole esimene ega viimane kord,” arvas treener. “Viimati oli tal suur mõõn 1996. aastal, 2006. aastal kimbutas angiin. Nüüd mõjus kindlasti ka kauane eemalolek ühepaadist, kohanemine ja eneseleidmine osutusid raskeiks.”



Septembris on sõudjail ees Euroopa meistrivõistlused. Kas Jüri Jaanson seal osaleb, on veel lahtine.



“Tuleme koju, ravime ja testime,” rääkis treener. “Kui puus saab terveks ja vorm näitab tõusu, võtame vastu otsuse A. Kui vorm kukub, tuleb otsus B.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles