Juhtkiri: Puud olid hellad velled …

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Pärnu on uhke oma parkide üle, puid kasvab siinses linnaruumis väga palju ning arvestades, et linn on eelkõige inimasum, mitte mets, tuleb puude tervisel hoolikalt silma peal hoida ja vajadusel saag välja otsida.


Kurbnaljaka näite sellest, mida tormis murdunud puu endaga kaasa võib tuua, pakub Pärnus Jalaka tänaval paiknev Saksa tehnoloogiakool. Nelja aasta eest tunnistas metsapatoloog Märt Hanso ühe Vana pargi puu terveks, kuid järelevalvet vajavaks. Aga kes siis üht puud ikka jälgima hakkab? Sellesuvised tormituuled lükkasid puu viltu ning kui raskusjõud tegi oma töö ja puu koolimajale langes ning mitme tuhande kroonise kahju põhjustas, järgnes nii tavapärane küsimus: kes on süüdi?



Tehnoloogiakooli direktor Indrek Alekõrs on veendunud, et süüdi on linn, sest just linna maal kahju tekitanud puu asus. Kellelgi teisel polnuks õigust seda puud maha saagida, isegi kui oht silmanähtavaks osutus. Kuidas lõpeb Alekõrre ja linnavalitsuse vaheline vaidlus, pole teada. Ega see olegi nii oluline, sest kõige tähtsamaks jääb, millist õppust sellest tõepoolest omamoodi rumalast juhtumist võetakse.



Hansole, kelle teeneid Pärnu linn on kasutanud, jaguks siin tööd aasta ringi. Et tegu on vaata et asendamatu teadlasega, võiks ta suisa linna palgale võtta. Kasu oleks temast palju rohkem kui nii mõnestki teisest ametnikust. Õnneks päris hooleta Pärnu puid ei jäeta, sest majandusosakond kavandab puude põhjalikku terviseuuringut. See on tõesti hädavajalik ja kui uuringu tulemusena mõni vana puu tuleb maha võtta, sündigu see liigse emotsionaalsuseta, vastasel juhul peaks näiteks tehnoloogiakool endale uue maja otsima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles