Kas haiguslehe või puhkuse ajal võib tööandja töölepingu üles öelda?

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Kas uue töölepinguseaduse alusel võib tööandja haiguslehe või puhkuse ajal töölepingu üles öelda ehk lõpetada?


Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Liis Kiiver:


“Seni kehtinud regulatsioonist erinevalt ei ole töölepingu ülesütlemine piiratud, tulenevalt sellest, kas töötaja on parasjagu puhkusel, ajutiselt töövõimetu, osaleb seaduslikus streigis või muul vana töölepinguseaduse 91. paragrahvis nimetatud ajal.



Uue töölepinguseaduse 92. paragrahv sätestab piirangu, millised töötajast tulenevad põhjused ei kvalifitseeru erakorralisel ülesütlemisel mõjuva põhjusena.



Nendeks on töötaja rasedus, oluliste perekondlike kohustuste täitmine (laste, sealhulgas alla kolmeaastase lapse kasvatamine, vanemate hooldamine jne), ajutine terviseseisundist tulenev võimetus tööülesandeid täita (siin tulevad kõne alla eelkõige puudumised haiguslehe alusel), teiste töötajate esindamine seaduses sätestatud alustel, töötaja viibimine aja- või asendusteenistuses ning täistööajaga töötaja keeldumine minna üle osalise tööajaga töötamisele või osalise tööajaga töötaja keeldumine minna üle täistööajaga töötamisele.



Seega, nendel nimetatud põhjustel ei või tööandja töölepingut üles öelda, kuid nende esinemise ajal enam keeldu pole.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles