Ahti Kõo: Tulge mõistusele, poisid!

, Pärnu linnavolikogu esimees (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavolikogu esimees Ahti Kõo.
Pärnu linnavolikogu esimees Ahti Kõo. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnapea Mart Viisitamm esitas mulle paar nädalat tagasi ettepaneku kutsuda kokku volikogu erakorraline istung, et teha muudatusi eelarves. Olin üsna kindel, et teemaks tuleb meid kummitav ja eri ennustustes 30-70 miljoni kroonini küündiv puudujääk. Juba oleks vaja otsustada, mida kärpida või kust raha leida. Aga võta näpust! Kui saabus Viisitamme eelnõu, selgus, et nonde mureküsimuste lahendamine ei paku linnapeale huvi.


Seosed ja huvipunktid


Eelarve muutmise põhjendusena sooviti volikogult mõningaid marginaalseid raha ümberpaigutusi sotsiaal- ja hariduskuludeks. Nendega võinuks volikogu ette tulla kaks kuud varem, aga võib kaks kuud hiljemgi. Midagi ei juhtuks. Seetõttu hakkasingi huvi tundma, millest niisugune kiirustamine.



Peagi selgus, et Viisitamme eelnõu tuum on hoopis midagi olulisemat kui mure sotsiaalabi- ja haridusraha pärast. Ise väidab linnapea oma seletuskirjas nii: “Maikuus läbiviidud riigihange Luule tänava ehituseks osutus tunduvalt odavamaks planeeritud summast, mistõttu vabaneva summa, 2 miljonit krooni, on linnavalitsus otsustanud suunata Aida ja Põhja tänava ehituseks.”



Pealiskaudsel lugemisel näib linnapea sooviga kõik korras olevat. Tänavad on OÜ Aida Partnerid peaaegu valmis ehitanud, puudub vaid “tühine” 600 000kroonise maksumuseni küündiv kontserdimaja lähedane ala. Teada on seegi, et linn on nende tänavate ehituse eest tasumiseks võtnud juba 2007. aastal kaheksa miljoni kroonini küündiva kohustuse. Sellele lisanduvad Aida Partnerite initsiatiivil lisatud tänavalõigud ja torustikud 1,6 miljoni krooni eest.



Viimasena nimetatute kohta kinnitas abilinnapea Simmo Saar, et ehkki tehtud volikogu loata, tulevat needki kulutused kinni maksta. Viisitamm väitis volikogu istungil vastupidist: tegemist olevat temale üllatuslike investeeringutega, mille seaduslikkus on kaheldav. Mitmes kord see on, kui Viisitamm väidab halvasti lehkava ettevõtmise olevat kellegi teise korraldatud? Ometi tekkis linnapea sõnutsi kassas vaba raha kaks miljonit krooni ja see tulevat Aida Partneritele kiiresti ära anda.



Et linnapea poolt volikogule maalitud ilus pilt värvidki saaks, meenutagem, et tänavaid ehitanud Aida Partnerid ja juba kurikuulsat parkimismaja ehitav (või mitteehitav) OÜ Win Markets on äriühingud, mille omanikeringis otsustajaks ühed ja samad isikud.



Vahekokkuvõttena ja selgituseks lubatagu tuua välja väidetavad seosed ning huvipunktid mainitud kahe firma ja linnavalitsuse (korrigeerin: Viisitamm ja Saar) vahel.



Esiteks. Abilinnapea Saare sõnutsi seaduslikult ja linnapea Viisitamme kinnitusel ebaseaduslikult oli linna võlg Aida Partneritele 9 616 914 krooni. Sellest olevat siiani tasumata 4 132 680 krooni.



Teiseks. Win Markets soovib saada parkimismaja rambi ehituseks servituuti lisamaatükile ja peaks maksma selle eest linnale 4 856 160 krooni.



Kolmandaks. Ühendusel Viisitamm & Saar on vastupandamatu iha tunnistada võlg Aida Partneritele linna kohustuste hulgas kõige tähtsamaks ja see kohe (vähemalt enne valimisi) ära maksta. Sellest meeletu kiirus volikogu kokku kutsuda, sest otsus eeldab vähemalt kaht arutelu volikogus.



Enne volikogu istungit koalitsiooninõukogu koosolekul esitas Saar tähelepanuväärselt “nutika” skeemi, mille järgi Aida Partnerid saaks endale kaks miljonit ja Win Markets ei peaks servituudigi eest kogu summat välja käima. Tema arvates võinuks kolmepoolse kokkuleppega tasaarveldada linnal Win Marketsilt saada olevast servituuditasust umbes 2,7 miljonit krooni. Linn vabaneks seega võlast niiviisi, et maksab Aida Partneritele kaks miljonit ja “pärastpoole” saab Win Marketsilt vaid pisut üle kahe miljoni servituuditasu.



Arvutuslikult kõik klapib ja Saar oli koalitsiooni koosolekul väga üllatunud, miks ometi mina sellega ei nõustu. Selgitasin siis, et milleks asja keeruliseks ajada. Kui Win Marketsi ja Aida Partnerite omanikud on samad ning nad tunnistavad kolmepoolse kokkuleppe võimalikkust, võiks Pärnu linna kogu väidetava võlgnevuse 4 132 680 krooni katta tasaarvelduse korras saada oleva servituuditasuga (4 856 160 krooni) ja jääks ülegi. Kaks miljonit krooni vaba raha võiks haridus- ja sotsiaalkulude katteks suunata.



Niisuguse ettepaneku peale ärritus nooruke abilinnapea silmanähtavalt ja kinnitas, et linn peab ikka raha maksma ka. Etteruttavalt olgu öeldud, et samale seisukohale jäi nädal hiljem volikogu esimehe juures arutelul linnapeagi, kes minu ettepaneku peale niivõrd vihastas, et suisa nõupidamise lõppu ära ootamata minema tormas.



Küsige Viisitammelt ja Saarelt!


Miks kaks linnajuhti Aida Partnerite rahakoti pärast nii mures on, et vägisi soovivad sinna linna raha toppida? Miks need linnajuhid meie linna rahakoti pärast sugugi ei muretse ja servituuditasu saamiseks pelgalt kohustuse kirjapanemisega lepivad, ilmselt teades, et raskustes Win Marketsilt ei ole reaalset raha niipeagi loota? Miks nad kohe mitte mingil tingimusel Win Marketsilt parkimismaja ehitamisega viivitamise eest leppetrahvi nõudmist õigeks ei pea?



Ei tea, ei oska vastata. Aga küsige Viisitammelt ja Saarelt!



Küll tean, et Win Marketsi ja Aida Partnerite juhtfiguur Indrek Peedo kandideerib Pärnu volikokku Keskerakonna nimekirjas. Veel tean, et olen Toomas Kivimägi, Mark Soosaare ja Väino Hallikmägi kõrval neljas, kes Keskerakonna tegevust Pärnus on viimastel aastatel kõige enam takistanud.



Nende teadmiste põhjal ei jää üle muud, kui hüüda Viisitammele ja Saarele: “Poisid, tulge mõistusele!“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles