Kui palju võib tööandja töötaja palka vähendada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix
Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Ülle Mustkivi, kui palju võib tööandja töötaja palka vähendada ja kui pikaks ajaks?

Reegel on, et töötaja töötasu ühepoolselt vähendada ei tohi. Uus seaduski ei anna sellist võimalust. Töötasu vähendamine toimub ikka poolte kokkuleppel.



Samal ajal on lubatud tööandjal ajutiselt ühepoolselt töölepingu seaduse (TLS) 37. paragrahvi kohaselt töötasu vähendada, kui ta ei saa ettenägematutest, endast mitteolenevatest majanduslikest asjaoludest tulenevalt anda töötajale kokkulepitud ulatuses tööd. Sel põhjusel võib ta töötasu vähendada kuni kolmeks kuuks 12 kuu jooksul mõistliku ulatuseni, kuid mitte alla Eesti Vabariigi valitsuse kehtestatud töötasu alammäära.



Töötajal on õigus keelduda töötegemisest vähendatud töötasu võrra. Näiteks kui töötasu vähendati 25 protsendi võrra, on tal õigus selle võrra vähem tööd teha (näide: tööpäeva pikkus varasema kaheksa tunni asemel kuus tundi).



Seega, kõigepealt alandab tööandja töötasu ja siis on töötajal õigus keelduda vähendatud osa võrra töötegemisest.



* Enne töötasu vähendamist peab tööandja pakkuma töötajale võimaluse korral teist tööd.



* Enne töötasu vähendamist informeerib tööandja usaldusisikut või tema puudumisel töötajaid ning konsulteerib nendega töötajate usaldusisiku seaduses sätestatud korras, arvestades käesolevas lõikes sätestatud tähtaegu.



* Tööandja peab teatama töötasu vähendamisest vähemalt 14 kalendripäeva ette.



* Usaldusisik või töötaja peab avaldama oma arvamuse seitsme kalendripäeva jooksul, arvates tööandja teate saamisest.



* Töötajal on õigus tööleping üles öelda, kui ta pole nõus töötasu vähendamisega, teatades sellest viis tööpäeva ette (TLSi § 37 lg 5), ja tööandja maksab hüvitisena ühe kuu keskmise töötasu (§ 100 lg 1). Kui töösuhe selle tööandja juures on kestnud üle viie aasta, on töötajal peale selle õigus saada töötuskindlustuse seaduses ettenähtud tingimustel kindlustushüvitist koondamise korral (TLSi § 100 lg 2).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles