Pärnu-Jaagupi kool meenutas legendaarset õpetajat

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitunni juhatas sisse ajalooõpetaja Tiiu Muhu.
Koolitunni juhatas sisse ajalooõpetaja Tiiu Muhu. Foto: Anne Alus

Täna toimus Pärnu-Jaagupi gümnaasiumis „Koolitund õpetaja Eduard Kildemaaga“, mis oli pühendatud tema 100. sünniaastapäevale.



Õpilastele käis mälestusi jagamas endine koolimuuseumi rajaja ja juhataja May-Elizabeth Maiste ja oli võimalus tutvuda õpetaja Kildemaa kogutud materjalidega, teavitas kooli huvijuht Anne Alus.



3. septembril möödus sada aastat Pärnu-Jaagupi keskkooli kauaaegse õpetaja Eduard Kildemaa sünnist.



Pärnu-Jaagupi keskkoolis 1959-1972 astronoomia-, bioloogia- ja matemaatikaõpetajana töötanud Kildemaa oli suur loodusesõber ja -uurija. Juba 1928. aastast tegeles ta regulaarsete ilmastikuvaatlustega, samuti teostas taime-fenoloogilisi ja ornitoloogilisi vaatlusi.



Kildemaa oli tegev loodusuurijate seltsis, tegi ENSV teaduste akadeemia astronoomia instituudi korrespondendina äikesevaatlusi. Ta oli üleliidulise geograafia seltsi fenoloogiasektori vaatleja-korrespondent.



Loodushuvi kõrval oli Kildemaa innustunud esperantist. Rahvusvaheliste sidemetega esperanto keele huviline korraldas esperantokursusi ka Pärnu-Jaagupis. Filatelisti ja kodu-uurijana juhtis Kildemaa sellealast tegevust Pärnu-Jaagupi kultuurimaja ja keskkooli juures.



Kildemaa oli laste seas armastatud ja lugupeetud õpetaja, kes oskas õpilastes kasvatada huvi ja armastust looduse vastu.



Kildemaa alustas Pärnu-Jaagupis kodu-uurimisega ja tema kogutud materjalid olid aluseks Pärnu-Jaagupi koolimuuseumi rajamisel.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles