Pärnus saab näha näitust "Inimesi Eesti kultuuriloos"

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Vello Paluoja riigivanem Konstantin Pätsi portreega.
Kunstnik Vello Paluoja riigivanem Konstantin Pätsi portreega. Foto: Ants Liigus

Pärnu keskraamatukogus saab näha Eesti kultuuriloo seisukohast oluliste, kuid seni pigem vähemtuntud tegelaste pastellportreesid ja nendega seotud kirjasõna.


Portreede autori Vello Paluoja plaanid kultuuritegelaste kujutamisel on kaugeleulatuvad - tuua järgmisel kaheksal sügisel välja uus seeria ning kogu sarja vabariigi suure juubeli aastal tervikuna eksponeerida, vahendas ERR.ee teleuudiseid.



"Kui ma lugesin vabariigi aastapäevani - sajanda aastapäevani - jäävad aastad üle ning oma näitused, siis vaatasin, et aastas kümme portreed teha ei ole väga koormav. Kokku tuli sada portreed ja mõtlesin: aga miks mitte proovida. Kui kaugele jõuan, pead ma ei anna, aga vähemalt järgmise aasta näitus toimub kindlasti," selgitas Paluoja.



Järgmise aasta näitusel näeb veel üht valikut keele- ja kirjandustegelastest, edasised plaanid on kunstnikul seotud muusika, teatri, spordi, kunsti ja teadusala inimestega.



Kõige tuntumaid Vello Paluoja pastellidel ei kohta, sest kunstnik ei taha palju kujutatud inimeste puhul konkureerida neid maalinud omaaegsete meistritega, teisalt soovib aga tähtsustada vähemtuntute olulisust kultuuriloo kujunemisel.



Et tee loominguni lihtsam oleks, on Pärnu keskraamatukogu omalt poolt näitusele lisanud kujutatud isikutega seotud kirjasõna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles