Juhtkiri: Võimekuse piir

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Eesti kohalike omavalitsuste võimekusalase uuringu järgi valitseb Pärnumaal sama pilt mis riigis tervikuna: vahed valdade vahel on suured ja kõige parem on paikneda keskuse lähedal. Konsultatsiooni- ja koolituskeskuse Geomedia koostatud uuringu aluseks olid kõikvõimalikud näitajad aastatest 2004–2008 ja vaeti ilmselt kõiki valdkondi, mis omavalitsuse suutlikkust tõstavad. Pärnumaalt jõudsid Eesti võimekamate sekka Pärnu linn ning Audru ja Paikuse vald. Väga vähe võimekateks tunnistas uuring Varbla ja Koonga valla.


Suurem osa ülejäänud Pärnumaa omavalitsusi jäi võimekuse koondindeksi järgi reastatuna pigem tabeli esimesse poolde, teise poolde kuulusid Kaisma ja Are vald.



Pärnu linnal pole erilist põhjust uhke olla. Kahtlemata paikneb Pärnu esikümnes, kuid napilt. Kui sedagi poleks, ei saaks Pärnust kui linnast või regiooni keskusest üldse kõnelda. Pärnu on küll kümnendal kohal, kuid talle eelnevad Viimsi vald, Saku vald, Tallinn, Rae vald, Saue linn, Harku vald, Tartu linn, Jõelähtme vald ja Rapla vald.



Peamine, mida uuring näitab, on eelkõige see, et Eesti ja Pärnumaa omavalitsused on väga erinevas seisus. See tõestab veel kord, et halvas mõttes ääremaastumine kestab.



Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler märkis, et temale oli uuringust saadud oluline info see, et raha ümberjagamine ei muuda valdasid automaatselt võimekaks. Uuringu koostajadki rõhutasid, et suure raha eest saab tõepoolest muuta omavalitsuse tugevamaks, kuid teha suuri lollusigi.



Põhjalik uuring ja edetabel on koostatud ja nüüd tuleb oodata regionaalministrilt konkreetseid ettepanekuid, kuidas valdade vahelisi lõhesid vähendada. Ehk jõutakse viimaks haldusreforminigi, sest ega vallad kui haldusüksused ole iseenesest olulised, kõige tähtsam on nende elanike elukvaliteet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles