Juhtkiri: Minister Langi kummaline käik

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Reformierakondlasest justiitsminister Rein Lang kasutas juhust ja kustutas ajutiselt siseministri kohuseid täites Vene riigiduuma liikme Sergei Markovi sissesõidukeelu Schengeni viisaruumi riikidesse. Markov oli see tegelane, kes avalikult teatas, et tema heakskiidul korraldas ta nõunik küberrünnakuid Eesti vastu.


Langi takistas sügavamale ämbrisse astumast kaitsepolitsei sekkumine, muidu oleksid kõigi riikide uksed valla ka Eesti-vaenuliku noorteorganisatsiooni Naši kunagisele juhile Vassili Jakimenkole, kes nüüd on kõrgel kohal Vene administratsioonis. Markovile andestamine on seda kummalisem, et äsja teatas ta Soome televisioonis, et Baltimaid pole kunagi okupeeritud ja rahva enamus tahtis NSV Liitu.



Nii Markovi kui Jakimenko mustast nimekirjast kustutamise taga oli Eesti välisministeerium, viimasena nimetatu puhul avaldati Langile lausa survet. Nüüd teeb välisminister Urmas Paet moosivarguselt tabatud pioneeri nägu, et tema ei puutu asjasse, kuna musta nimekirja üle otsustamine on siseministeeriumi pädevuses. Lang väidab, et Markovi suhtes polnud mingeid vettpidavaid tõendeid peale ta enda omaksvõtu. Ometi jääb justiitsministri teguviis sügavalt arusaamatuks.



Eestil pole ühtki mõjusat hooba, kuidas nuhelda meie riigis suhtes ebasõbralikke tegusid teinud või neid soosinud isikuid Venemaal. Ainus nui on vastava isiku kandmine Schengeni musta nimekirja, mis suleb sellise eest Schengeni leppe osalised riigid.



Sotside nõudmisest, et Rein Lang ministrikohalt lahkuks, ei piisa. Kahjuks. Karistades meie riigile vaenuliku tegevuse eest, peab Eesti jääma oma otsustele kindlaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles