Küsimus: Kui pikk on osalise tööajaga töötava töötaja põhipuhkus?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix
Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Liis Kiiver:

Uue töölepingu seaduse § 55 sätestab eelduse, et töötaja iga-aastane puhkus on 28 kalendripäeva (põhipuhkus), kui töötaja ja tööandja ei ole omavahel leppinud kokku pikema põhipuhkuse suhtes või kui seadus ei sätesta teisiti. Seega ei loo uus seadus põhipuhkuse pikkuses, võrreldes kehtiva õigusega, erisusi.



Põhipuhkuse pikkus on täis- ja osalise tööajaga töötajatel sama, töölepingu seadus nende suhtes erandeid ette ei näe.



Põhipuhkuse pikkust võib poolte kokkuleppel muuta, kuid ainult töötajale soodsas suunas. Tööandja ja töötaja võivad seega kokku leppida pikema põhipuhkuse suhtes, kui töölepingu seadus ette näeb, kuid lühemat puhkust keelab kokku leppida töölepingu seaduse § 2, mille kohaselt töötaja kahjuks kõrvalekalduv kokkulepe on tühine.



Uues töölepingu seaduses on ette nähtud alaealistele (35 kalendripäeva), töövõimetuspensioni saavatele töötajatele (35 päeva) ja haridustöötajatele (kuni 56 päeva) pikem põhipuhkus, võrreldes tavalise töötajaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles