Kalev Vilgats: Pärnul üks linnaosa vähem

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Vilgats.
Kalev Vilgats. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Tundmatud isikud on postkastidesse poetanud anonüümse koostaja propagandaüllitise Pärnu Edasi. Seal sõnavõtjate järgi on tegemist Keskerakonna trükisega, leheservast saabki teada, et koguni Keskerakonna Pärnu piirkonna omaga.


Jättes kõrvale anonüümse tatipritsimise Isamaa ja Res Publica Liidu linnapeakandidaadi aadressil, püüab lehe esiküljel pilku üleskutse heale pärnakale tulla ja kohtuda nende inimestega, kes soovivad meid ja meie huve esindada Pärnu linnavolikogus. Siit selgubki, et Pärnumaa piirkonna kesikutel on kesine ettekujutus Pärnu haldusterritoriaalsest koosseisust.



Kohtumisteralli algab 2. oktoobril raekojas kesklinna rahvaga ja lõpeb 9. oktoobril Raekülas sealses Vanakooli keskuses Rotiküla inimestega.



Mida aga paremalgi otsimisel ei leia, on kohtumine uudishimulikega Räämal. Sealgi on ju näiteks Rääma põhikool ja Nooruse maja, kus mesijuttu saaks vesta.



Kui Keskerakonna Pärnu piirkonnas Räämat juhuslikult iseseisvaks haldusüksuseks peetakse, siis olgu öeldud, et ametlikult liideti Rääma Pärnu linnaga juba 1920. aastal. Võiks ju arvata, et Pärnu keskerakondlastele on kõik, mis jääb üle silla, üks Ülejõe, aga sellegipoolest suudetakse eristada Vana-Pärnut, ilmselt tänu Naali-Marie Liivrannale.



Kummati on siiski Rääma olemas ja sealsedki inimesed tahaksid oma silmaga näha Pärnu ületamatut endist linnapead Mart Viisitamme (vrdl “endine Kihnu vallavanem Annely Akkermann,” nagu kirjutas Pärnu Edasi). Võtku kaasa ka Hillar Talvik, kes nii kenasti oskab öelda lauset: “Suunata eelnõu volikokku.”



Kuna kõigil kohtumistel jagab rahvale suppi tuntud kütt ja skaut Asso Kommer, siis tema kui kaarti, kompassi, asimuuti ja põdrasammalt tundva inimese käest küsiks küll, kus asub Rääma põhikool, mille kuulsusrikkasse õpetajaskonda ta isegi kuulub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles