Epp Klooster: Poleerime Pärnu jälle särama

, Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Epp Klooster.
Epp Klooster. Foto: Erakogu

Hea sõber, kes aeg-ajalt tutvustab maailma ilusamat poolt, rääkis hiljuti, et vietnami keeles polevatki sõna “mina”, on vaid “meie”. Pani mõtlema.


Meie plussid


Arvan, loodetavasti kellelegi liiga tegemata, siiralt, et Pärnu linnavolikokku pürgijate hulgas kannavad just sotsiaaldemokraadid kõige enam head meie-tunnet.



Esiteks ühendab meid tõepoolest igast inimesest ja tema heaolust hooliv maailmavaade, mida üle ilma ja Eestiski järjest rohkem omaks võetakse. Selle toetajatena anname valijale teatud garantii, et sotsidena jääme pärast valimisi oma sõnumi ja lubaduste juurde, sest teisiti pole see mõeldavgi. Võimuihalejate ülehüppamist ja tuulenuusutamist oleme liiga tihti näinud.



Tuginemist millelegi kindlamale kui hetkepoliitika moevoolud, mammona- ja ärategemishuvi ei tohiks alahinnata.



Näitena meenutan kevadist töölepingulahingut Toompeal. Siis jõudsid sotsid tööinimese huve kaitstes piirini, millest järele anda enam ei saanud, pigem tuli valitsusest lahkuda. Meie kõigi kahjuks, sest pärast seda on paremale kreenis valitsus hakanud kätt üha sagedamini nõrgemate taskusse ajama, krapsates toetusi ja tõstes makse.



Teiseks olen uhke, et meie nimekirjas on kullateraga pärnakad, kes oskavad, tahavad ja suudavad ühise eesmärgi nimel koostööd teha. See on järjest harvem esinev väärtus, mille võiks rohkem ausse tõsta, sest kahjuks kohtame eneseimetlust, ego- ja eetikakriisi juba nii sageli, et enam ei üllatugi.



“Südametunnistusega riiki ei juhi,” on arvanud nüüdki volikokku kandideeriv kauane Pärnu poliitik. Kas valija tunneb temasugused ära? Loodan, et seekord jah.



Kolmandaks on meie valmisprogramm koostatud kõigi kandideerijate koostöös, igaühe teadmisi, kogemust ja arvamust arvestades.



Peale selle küsisime mitmel korral linnarahva käest otse, mis tähtis. See on meie programm, mis mõeldud tõepoolest meile endale, pärnakatele.



Praegused hädad


Pärnu on ikka veel imeline, ainult tema nimi on tuhmunud ja sisu käärib. Viimaste aegade linnajuhtimine on andnud tänuväärt materjali satiirikutele ja pilasaadetele. Seda tuleb muuta, selles ei kahtle vist keegi.



Kuidagi ei saa tulevikku plaanides mööda sellest, et raha on linnal järjest vähem. Juba uuest aastast alates on võla tagasimaksekoorem karm ja järgmise nelja aasta jooksul tuleb arvestada selleks üle 100 miljoni krooniga aastas, see on umbes kuuendik eelarvest!



Juba selle aasta eelarve täitmisega on 70 miljoni krooni mahus probleeme. Pole tööd, pole elanikke ja pilt on veel kurvem. Kahjuks on praegune linnavõim elanud priiskavalt järgmiste põlvede arvelt.



Vajalikke hooneid on ehitatud, kuid ikka ja alati on selleks kasutatud kas hämaraid teid või raisatud põhjendamatult suuri summasid, nagu näiteks raamatukogu puhul. Laenurahaga on endale üüratut palkagi makstud. Linna õigusakte muudetakse koalitsioonipoliitikute kasuks kerge käega. Sahkerdamine käib lausa volikogu saalis. Uskumatu, kas pole! Veel uskumatum, et oleme seda talunud.



Väikestest muutustest saavad suured


Nüüd, kitsal ajal vajame tegelikult vaid uut suhtumist ja lihtsalt elluviidavaid lahendusi. Linnakodanike hüvanguks just seda sotsiaaldemokraadid pakuvadki.



Kehval ajal, kui pered pingutavad kõvasti püksirihma, ei tohi südametunnistusega linnajuht maksta endale kosmilist palka. Me lubame hoida kokku vähemalt 15 protsenti valitsemiskulusid, selle tulemusena jääb linnakassasse kenasti 12 miljonit krooni rohkem.



Me ei plaani kärpida ühtlaselt kõigilt, vaid tasuda töö eest senisest solidaarsemalt ja kaotada tarbetud (poliit)ametikohad. Kindlasti tuleb linnajuhtimisse juurde tuua tarkust ja kompetentsi. Euroopa Liidu raha on linna eluolu korrastamiseks kasutatud häbematult vähe. Kaasata tuleb noori projektisuutlikke inimesi. Kokkuhoiu kohti on veel.



Üheks oma põhilubadustest oleme tõstnud meile kõigile olulised korralikud ja valgustatud kõnni-, jalgratta-, sõiduteed.



Palju eelnimetatust võinuks olla juba tehtud ja remonditud Euroopa Liidu rahaga.



Sama lugu on Pärnu ühe tippürituse – Jaansoni jooksuga seotud kallasraja lõpuniehitusega. Tegemata on see siiani, kuigi neli aastat tagasi lubasid seda kõik poliitikud, kelle kätes see võimalus lahedasti oli.



Tähtis on, et ratastoolis ja lapsevankriga liiklejagi saaks sõita endale sobival linnabussimarsruudil.



Me ei alahinda unistusi korralikust staadionist ja sõudebaasist, kiiretest ühendustest suuremate linnadega, uuest sillast.



Kaugelt olulisemaks peame pärnaka elustiili senisest tervislikumaks, turvalisemaks ja mugavamaks muutmisele kaasaaitamist. Keskkonda austavaid ja säästlikke lahendusi tuleb leida transpordiski.



Pärnu särama löömisel on kindlasti vähe kasutatud Pärnu loomeisikute ja intelligentsi valmisolekut ja oskusi. Oma nimekirjaga pakume just seda ressurssi, kel jagub teadmisi, loovust ja tahet. Peame õigeks koostööd kõigi oskajatega, alates seltsidest-ühingutest ja lõpetades hiljuti loodud Pärnumaa oskusteabe keskusega.



Omakultuuri ja kohaliku ettevõtluse koostöö õhutamisel kavandame uuesti ja huvitavalt elustada nii kesklinna kui ranna. Eesmärk: olgu meil endal mugav ja tulgu külalisigi! Vaeva plaanime näha nii oma tunnustoodete loomise kui näiteks värske kala paadistmüügi taastamisega.



Ja veel. Linnavara arutu müügiga kaugele ei jõua. Raha teenimiseks tuleb Pärnus oma ettevõtlust tublisti arendada.



Me suudame


Mitte ainult meie hea ja väärikas nimekiri ei anna meile eneseusku. Meie vastutustunne nõuab rääkimist asjadest ausalt ja otse. Me ei ole ega soovi olla populistid.



Toon näite. Eakatele ja puuetega inimestele on nelja aasta jooksul makstud 500 krooni aastas, nüüd lubatakse juba 1000, see võtaks linnaeelarvest 12 miljoni. Selline praalimine ja vaeseks sildistav toetamine kannab vaid häälepüüdmise eesmärki. Seda teavad kõik, nii andjad kui saajad.



Väga paljud eakad tõdevad, et tõeliselt raske on siiski lastega peredel.



Kartmata jääda ilma eakatest valijatest ning arvestades nende arvamust, lubame toetada õpilasi koolialguse puhul 500 krooniga, nõnda aitame peresid, keda valitsus pitsitas. Sellele kulutame 2,8 miljonit krooni ja ülejäänu eest võiksime näiteks korrastada bussiliinide graafikuid. Töötuks jäänud vanemate lapsi plaanime toetada lasteaeda ja huvihariduse saamisel ning bussisõiduga.



Sotside pikim nimekiri räägib kõigepealt tublide pärnakate toetusest meile endale ja meie pakutavale sisule. Teame, et koostöös peitub jõud, just nii saime 3000 allkirjaga päästa Keskpargi liuvälja haardest.



Lõpetuseks. Maailmavaade on raudselt väärtus, mida ei tohiks segi ajada partokraatiaga. Isegi tänavaaukude parandamisel on õiglast järjekorda vaja. Kui valid sotsid, siis vähemalt tead, mida saad! Oleme seni näidanud ennast kindlameelsena ja jääme selliseks edaspidigi.



Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Pärnu osakonna valimisplatvormi leiab veebiküljelt eppklooster.blogspot.com.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles