Kalev Vilgats: Kivimägil on samuti võimalus

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Vilgats.
Kalev Vilgats. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Viimasel ajal on hulk inimesi nii telefonitsi kui eraviisiliselt minult küsinud, kuidas suhtuda Pärnu maavanema Toomas Kivimägi kandideerimisse kohalikel valimistel, kui seadus ei luba tal edu korral saada Pärnu linnapeaks. Inimeste mure on õigustatud, sest kardetakse häälte kaotsiminekut.


Ärge muretsege, kaaslinlased! Toomas Kivimägil on kõik võimalused valijate toel teha tugev tulemus ja sihtida võlgades Pärnu linna meeri tooli.



16. septembril oli riigikogus 16. päevakorrapunktina avaliku teenistuse seaduse eelnõu (538 SE) esimene lugemine.



Riigikogu liige Arvo Sarapuu esitas küsimuse ametnike tegevuspiirangu kohta.



Vastas justiitsminister Rein Lang. Siinkohal toome ära täpse väljavõtte meid huvitavast probleemist.



Niisiis, minister Rein Lang: ”/…/ Küsimus on vahetust järelevalvest. Kui me vaatame, milline on praegu maavanema teostatav järelevalve omavalitsuste üle, siis mina küll ei julge väita, et see on vahetu järelevalve riikliku järelevalve tähenduses. Võimalused omavalitsuse tegevusse sekkuda on äärmiselt piiratud. Järelevalvetegevus on ikkagi selline, kus saab tühistada ja karistada. Praegu saab maavanem teha üksnes ettepanekuid.



Nii et ka kehtiva avaliku teenistuse seaduse puhul (ma täiesti möönan, et see sõnastus on kaksipidi tõlgendatav), ütlen maavanematele pigem seda, et kui nad lahkuvad maavanema ametist ja osutuvad valituks omavalitsustegelaseks, ei näe mina vastuolu kehtiva avaliku teenistuse seadusega, kui nad on näiteks linnapead või vallavanemad.



Muidugi, ma pean vastutama oma sõnade eest, riigikohus võib arvata teisiti. Aga kui see protsess peaks riigikohtus konkreetse kaebuse alusel käivituma, siis ma kindlasti seda positsiooni riigikohtus justiitsministrina kaitseksin.”



Seda oligi tarvis tõestada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles