Tuurit-Tuurit teeb rahvatantsus ilma

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuurit-Tuuriti konsultant Henn Tiivel.
Tuurit-Tuuriti konsultant Henn Tiivel. Foto: ANTS LIIGUS/PM/SCANPIX BALTICS

Mullu märtsis Pärnus loodud rahvatantsurühma Tuurit-Tuurit hinnati juba vaevalt aasta hiljem, tänavusuvise üldtantsupeo ülevaatusel A-segarühmade kõige kõrgema kategooriaga, mille kogu Eestis pälvis vaid kaks segarühma: Tuurit-Tuurit ja Kuljus.


Nii kiire edu taga on tantsijate enda sõnutsi tahtmine teha kõvasti tööd ja tugevad õpetajad: trupi juhendaja Eneli Rüütli ja tehnilise konsultandina tantsukorüfee Henn Tiivel.



Tantsijadki pole alles alustanud, vaid rahvatantsu harrastanud aastaid või aastakümneid. Trupi põhituumik on välja kasvanud Pärnu ansamblist Kajakas, ent saanud ülikooliõpingute ajal tugeva põhja kas Tartu Tarbatus või Tallinna Kuljuses.



Tuuritajate jutu järgi tuli ajal, kui Eestis kas tänu kunagisele Viljandi kultuurikolledžile või mis tahes muule on alanud uus rahvuslik ärkamine, neilgi tuhin lisada klassikalisse rahvatantsu värskust. Nii sündis mõte luua päris oma rühm, tõestamaks, et rahvatants ei ole ainult memmede-taatide pärusmaa, vaid arenev kultuuri osa, mida on huvitav vaadata ja millega lust tegelda.



"Idee oli pakkuda uut lähenemist rahvatantsule, kuid teha seda nii, et folkloori põhi ja grammatika oleks nii selged, et meid ei saaks süüdistada selles, et teeme, mis pähe tuleb. Henn Tiivel on meile selles suhtes puhtad eesti jalad alla pannud," jutustas Kuljuse kogemusega tuuritaja Margus Krass.



Tuuritajad harjutavad kaks korda nädalas nagu enamik ülejäänud rahvatantsurühmi, seevastu on kaks tundi vältavad trennid intensiivsed ja tähelepanu pööratakse tantsijate igale liigutusele. "Tiivel tuli ja pani trenni kohe käima. Tahtsime õpetajat, kes tuleks ja ütleks konkreetselt, kui midagi on valesti, ja seda me saime," kinnitas tuuritaja Rutt Raudnagel.



Kuna Pärnus pensionipõlve pidav Tiivel oli nõus aitama pigem kõrvalt, tehnilise konsultandina, jõutigi Kuljuse juhendaja Märt Agu kaudu kunagi Pärnu Kägara rahvatantsurühmas tantsinud, nüüd Tallinnas tantsukooli pidava Eneli Rüütlini.



"Tal läks silm särama just selle peale, et me tahame midagi uut ja põnevat ega taha käia vanu, tallatud radu pidi," märkis Raud-nagel.



Kui Tiivel annab tantsijaile tugeva klassikalise põhja, siis Rüütli läheneb rahvatantsule innovaatiliselt.



Tuuritajate arvates on Rüütli andekas looja ja tema tantsud lahedad, tänu sellele on koju toodud nii mõnigi võit ja esinetud kõrvuti oma ala tippudega. Nagu näiteks tulevikumuusika festivalil Muhus, kus osaleti Teet Kase lavastatud etenduses Tõnu Kaljuste ja Nargen Opera koori ning pärimusmuusikute Celia Roose ja Tuule Kanniga. "Kaera-Jaani" võistutantsimisel Võnnus astuti aga üles tantsuga, milles nii klassikalise rahvatantsu kui räpi sugemeid. Võidukalt.



Tantsust olenevalt on tuuritajad esinenud nii rahvarõivastes, moekunstnik Liina Viira folklooriainelistes kootud kleidikestes ja karupükstes kui ise kokkusätitud kostüümides.



Sel suvel osalesid tuuritajad kolmel üldlaulu- ja -tantsupeo tuletulemise etendusel, sealhulgas Lohusalus, kuhu neid kutsus heaks partneriks kujunenud Teet Kask. Pärnu linna on esindatud nii Soomes mardilaadal kui hansapäevadel Venemaal. Ette on tulnud sedagi, et Tuurit-Tuurit on pidanud esinema korraga kahes kohas.



Kuna esinemisvõimalusi jagub ja rühm pole veel soovitavat täiskoosseisu saavutanud,  on Tuurit-Tuuritisse oodatud uued tantsijadki. Tuuritajad lisasid, et eriti oodatud on mehed või paarid, soovitav on tantsukogemus. Huvilised leiavad info rühma samanimeliselt veebiküljelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles