Esmaspäeval algab kaheteistkümnes üleriigiline leivanädal “Rukkileib meie laual”, mis kestab 11. oktoobrini. Eesti leivaliidu algatatud iga-aastase kampaania eesmärk on juhtida tähelepanu heale ja tervislikule rukkileivale eeskätt laste ja noorte hulgas.
Leivanädal pöörab pilgu noortele
Leivaliidu tegevdirektori Arnold Kimberi sõnul muutub meie maailm üha kirevamaks ka toidu mõttes ja seetõttu peab klassikat ikka meelde tuletama. “Rukkileib on maitsev ning olnud meie toidulaual tänapäevani pea aegade algusest,” tõdes Kimber.
“Miski ei asenda rukkileiba eestlaste menüüs ei tervislikkuse ega toiteväärtuse poolest ja leib on meile südamelähedane,” toonitas ta.
Leivanädalal on kindlad rituaalid ja ettevõtmised nagu rukkileiva õnnistamine, uudseleiva viimine presidendilossi, lahtiste uste päevad Eesti veskites ja pagaritööstustes, müüginäitused, degusteerimised, temaatilised näitused ning üritused lasteasutustes, koolides ja muuseumides. Kaasa löövad valla- ja maavalitsused, perearstikeskused, kultuuriasutused ja paljud teised. Üritused toimuvad üle kogu Eesti.
Leivanädala idee sai alguse Halliste kiriku perepäeval kaksteist aastat tagasi. Ideest kasvas välja Eesti leivaliidu, Eesti pagarite seltsi, Eesti veskiomanike ühenduse, põllumajandusministeeriumi, sotsiaal- ja haridusministeeriumi projekt “Rukkileib meie laual".
Esimene üleriigiline leivanädal toimus 1998. aastal.