Pärnust võib saada Eesti orelipealinn

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eliisabeti kiriku kaminasaali orel.
Eliisabeti kiriku kaminasaali orel. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnust on mõne aastaga saanud linn, kus noortel on orelimängu õppimiseks väga head võimalused: praegu on linnas kolm orelit, järgmisel aastal avatakse neljas ning Pärnu muusikakooli oreliklassis õpib seitse õpilast.


Erich Loob võitis möödunud aastal Narvas Eesti laste orelikonkursil peaauhinna, tänavu Jõhvis toimunud rahvusvahelisel konkursil sai ta teise koha. Aga alles hiljuti sai Eliisabeti kirik väikese oreli, millel muusikakooli orelilapsed peamiselt harjutavadki, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Pillide kuningal mängima õppimine käib Pärnu Eliisabeti koguduse organisti ja muusikakooli oreliõpetaja Jaanus Torrimi käe all. Võimalus Pärnus orelit õppida avanes alles sel sajandil, kõigepealt Georg Otsa muusikakooli Pärnu filiaalis ja hiljem, pärast selle likvideerimist, juba Pärnu muusikakoolis.

Jaanus Torrim, kes on ise kaitsnud muusikaakadeemias magistrikraadi, siiski ei eelda, et kõik tema õpilased just oreli erialal muusikalise kõrghariduse omandavad.

"Kui nad jätkavad oma õpinguid pianistina, on väga suur eelis, kui nad oskavad ka orelit mängida. Sest tihtipeale klaverisaatjatel tuleb mingite kooridega orelisaateid mängida. Ja kui nad on selle pilliga tutvust teinud, on nendel palju lihtsam ja kergem seda teostada. Me olemegi muusikaakadeemiale selline taimelava. Nii Pärnu kui võib-olla eriti Narva, kus on see taimelava õige suur," rääkis Torrim, kelle üks õpilane on tema enda tütar Aita-Liis, kes tõi Jõhvi võistlustelt Pärnusse kolmanda koha.

Orelit mängida oskaval inimesel on Pärnus perspektiivi, sest Eliisabeti kirikus avatakse järgmisel aastal uus orel, mille viled ümber kunstnik Rait Präätsi vitraažiga kaunistatud roosakna on juba kenasti paigas. Vilede selline paigutus on ebatraditsiooniline ja seda on juba praegu käidud imetlemas mitmest riigist.

Orel valmib Eesti orelimeistrite Kriisade käe all ja avatakse järgmise aasta 25. juunil. Nii on üksnes kirikus peagi kolm orelit, aga pillide kuningas on kontserdimajaski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles