Küsimus: Kas haigusleht puhkuse ajal pikendab puhkust?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik
Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Ülle Mustkivi: 

Puhkus iseenesest ei pikene, vaid töötaja peab esimesel võimalusel teavitama tööandjat ajutisest töövõimetusest ja avaldama soovi seetõttu puhkuse katkestamiseks.  



Töölepingu seaduse 69. paragrahvi 6. lõike alusel on töötajal õigus puhkus katkestada, edasi lükata või enne tähtaega lõpetada töötaja isikust tulenevatel olulistel põhjusel, eelkõige ajutise töövõimetuse (haigusleht, hooldusleht), rasedus- ja sünnituspuhkuse või streigis osalemise tõttu.  



Seega, kui töötaja teatab tööandjale esimesel võimalusel oma ajutisest töövõimetusest ja katkestab, lükkab edasi või lõpetab enne tähtaega puhkuse, on tal õigus saada ajutise töövõimetuse hüvitist.  



Kui töötaja seda ei tee, ei pea tööandja puhkust katkestama ja ravikindlustuse seaduse 60. paragrahvi 4. lõike kohaselt ei ole kindlustatud isikul õigust saada ajutise töövõimetuse hüvitist, sest isik on puhkusel. Sellisel juhul tekib ravikindlustuse seaduse 60. paragrahvi 5. lõike alusel õigus saada hüvitist alates päevast, millal isik on kohustatud asuma töökohustusi täitma.  



Töövõimetuse tõttu kasutamata jäänud puhkuseosa on töötajal õigus nõuda vahetult pärast puhkuse kasutamist takistava asjaolu äralangemist või poolte kokkuleppel muul ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles