Piret Tinkus: Kuidas linnavõim Rõugu tänava majade juurest tänavavalgustuse likvideeris

, Rõugu 30 elanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Tinkus.
Piret Tinkus. Foto: Pärnu Postimees

Pärnus Rõugu 30s on 70 korterit, kus elab vähemalt paarsada linnakassa usinat täitjat, kes septembri eelviimasest nädalast alates usinate töösipelgatena pimedas majadevahelisel teel bussipeatuse poole koperdavad.


Rõugu 30 vanus on paarkümmend aastat ja maja valmimisega samal ajal valgustati elamu ümbruski. Nii on lambid põlenud niisama kaua, kui majas on elanud inimesed, Pärnu linna kodanikud. Suur oli majarahva üllatus, kui paar nädalat tagasi ükski õue neljast tänavalambist sügispimeduses enam ei süttinud.  



Uurisime Elwost, kas tegemist on avariiga. Oh ei, vastati, Pärnu linnavalitsus saatis meile kirja ja käskis teie maja välisvalgustuse läbi lõigata. Nii tehtigi.



Järgmiseks sai ette võetud Pärnu linnavalitsus. Ametnik, kes telefonis end tänavavalgustuse spetsialistiks Jaan Põlmaks nimetas, teatas, et 70 korteriga paneelmaja õueala ja läbivad teed otsustati jätta valgustusest ilma. Et selle kohta on tema kevadel kirja saatnud Rõugu 30 korteriühistule.  



Küll ei osanud vaene ametnik nimetada, kus kiri on ja mis aadressil see saadeti, sest majaelanikuna tean: korteriühistut Rõugu 30 pole olemas. Seega ei saa olematul ühistul olla postkastigi, kuhu kiri pista. Rõugu 30 haldur AS ISSist polnud samuti kuulnudki, et majaümbrus pimedaks otsustati teha.



Küsisin Põlmalt, miks näiteks Mai elurajoon tuledes särab, kuid Rõugu oma pimedusse jäeti. Põlma vastas, et seal on ju teed ja tänavad. Ega Rõugu 30ki soo peale ehitatud ole, meilgi on maja ees ja taga teed.  



Olgu veel öeldud, et muu Uus-Sauga elamurajoon, kuhu aadressi järgi kuuluvad nii Rõugu kui Uus-Sauga aadressiga majad, säras õhtul täistuledes. Ainsaks linnavalitsuse pimendamise ohvriks on langenud Rõugu 30. Õnnetuseks on Rõugu 30 risti Rõugu tänavaga, nii et tänavavalgustus majaesist ei valgusta, ja jääb küllalt kaugele ülejäänud meie kandi korterelamutestki.  



Maja taga asuvad linna tühermaale rajatud valgustamata aiamaad ja maja teise otsa juures algab linnale kuuluv koristamata ja räämas "imedemaa", kus elavad inimesed, kelle aadress on "Pärnu linn" ja töökohaks enamasti prügikastid. Sealtki ei paista õhtutundidel valgust.  



Rõugu 30 eest ja õuealalt käivad Ülejõe gümnaasiumi õpilased kooli, ümberkaudsete eramute elanikud suunduvad Uus-Sauga bussipeatusesse - nüüd juba teist nädalat pilkases pimeduses. Maja ümbrust hooldab kojamees, hommikuti tuleb postimees, samuti öösse mattunult.  



70 korteriga majas vajab ikka keegi aeg-ajalt arstiabi, politseid või taksoteenust, meilgi käib külalisi, muid ametimehi. Õhtuti tuleb jalutada lemmikloomadega, teismelised luusivad ja lobisevad ümber maja, nüüd küll vist enam mitte: hirm on! Eesti on piirkond, kus üheksa kuud aastas on hommikuti ja õhtuti kottpime. Eeldatavasti tuleb nüüd varustada kõik operatiivteenistused kas laubalampidega või minna elanikel neile valgustatud tänavale tormilaternaga vastu, sest muidu pole võimalik tuvastada, kus trepikojas otsitav korter asub: ukseesised on kottpimedad ja korterinumbrid ukselt silma ei paista.  



Kui tuleb talv ja majaesine vajaks lahtilükkamist või liivatamist juba enne majarahva ärkamist, siis pilkase pimedusega me kojamehelt seda teenust nõuda ei saa. Ta ei näe.  



Vastukaaluks töötegijatele ja linnakassa täitjatele on nüüd hoogu juurde saamas kurikaelad. Maja ees seisavad autod, inimesed liiguvad pimedas. Hea rünnata, kotijooksu teha, peksa anda, nagunii keegi ei erista midagi ...  



Kelle otsusega jäid 70 korteriga maja elanikud ja ümbruskonna rahvas ilma tänavavalgustusest, on tänini teadmata. Ise arvan, et ühe eraldi seisva maja juhtmete läbilõikamine läks libedalt, ülejäänud kobaras majade hoovides-teedel on tänavalgustus nähtavasti omavahel juhtmeid pidi ühendatud ja siis ei jää pimedaks enam ühe elamu ümbrus, vaid kvartalite kaupa. Kes seda kisa jõuab ära kuulata ...



Tegemist ei ole privaathooviga, maja ümber liigub väga palju linnarahvast: kes läheb tööle, kes kooli, kes lasteaeda, kes arstile või poodi, kes aiamaale. Päevad on lühikesed, toimetada tuleb õhtutundidelgi, nüüd pilkases pimeduses.  



Enne kaabli läbilõikamist unustati ära linnarahvas, kes tänavavalgustust normaalseks elukeskkonnaks vajab. Otsus on põhjendamata ja lahti seletamata. Teadaolevalt pole Rõugu 30 linnavalitsusele elektri eest võlgu, arvet ei ole esitatud, et meid nagu elektrivargaid võrgust välja lõigati.  



Ootame tänavavalgustust tagasi, meil on võrdselt ülejäänud Pärnu linna elamurajoonidega selleks õigus: linna- ja riigikassat täidame meiegi ning pisuke peaks sealt vähemalt valguse näol tagasi tulema. Võimul olevalt linnavalitsuselt midagi rohkemat Ülejõe rahval oma elurajooni nagunii oodata pole.



Hommikul teavitasin kojameest, et linn lõikas juhtmed läbi. Muhe vana küsis, miks, ja lisas siis: "Kuradi pätid!" 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles