Lõpe lapsed mekkisid koolis ahjusooja leiba

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahjusoe leib meelitas Lõpe lapsi nii lõhna kui koduse maitsega.
Ahjusoe leib meelitas Lõpe lapsi nii lõhna kui koduse maitsega. Foto: Lõpe põhikool

Lõpe põhikooli õpilased veetsid eile kõik vahetunnid minevikus – esivanemate ajas, kui leib oli suure au sees ja leivategu käis talus vilja külvamisest kuni lõhnavate pätside ahjust võtmiseni.


Kui suure au sees oli leib vanasti? “Paljude suust tuli kiire vastus, et leivale anti suud, kui leib maha kukkus,” rääkis õpetaja Merike Pikkmets. “Tänapäeval on toidukõrvane nii tavaline ja seda on poeriiulitel virnade viisi, et ei tule pähegi leivale austust avaldada. Hea, et meie noor põlvkond varasemaid kombeid siiski teab.”



Leivanädala raames toimunud leivapäeval tutvusid Lõpe põhikooli lapsed tööriistadega, millega vilja ropsiti, kus tainas segati, millega leib ahju pandi.



Seejärel ootasid lapsevanem Marika Erismaa küpsetatud isuäratavad ahjusoojad leivad valge räti all maitsmist. Küll mekkis isetehtud leib magusalt. Jätku leiba!


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles